Boekpresentatie: Het Narrenschip in de Lage Landen

Op 18 april 2018 stelt de KANTL haar nieuwste publicatie voor. Het gaat om een heruitgave van een tekst uit 1500 over een schip vol zotten en vol dwazen.

Sebastian Brants satire Dasz Narrenschyff (1494) maakte snel furore in de kring van de humanisten. In 1500 verscheen er ook een Vlaamse versie: Der zotten ende der narren scip. Die tekst wordt toegeschreven aan de Gentse humanist Josse Bade (1462-1535), lang bevriend met Desiderius Erasmus.

Het boek is een vrome satire op zotten en dwazen op weg naar hun ondergang. Het bestaat uit 117 hoofdstukken met een motto, een hoofdtekst en een houtsnede, doorgaans gevolgd door een berijmde moraal. De hoofdstukken lijken op columns over de mens, die geneigd is tot alle dwaasheid. Het Narrenschip in de Lage Landen is een geïllustreerde heruitgave van die tekst, met een hertaling die ruim voorzien is van cultuurhistorische toelichtingen.

De tweedelige publicatie werd verzorgd door Academielid Ann Marynissen (Universität zu Köln) en Theo Janssen (Vrije Universiteit Amsterdam). Op 18 april 2018 presenteren ze hun monumentale werk in de KANTL.

Meer info over de publicatie vind je hier.

Programma

° Welkom door Willy Vandeweghe, vast secretaris van de KANTL

° De auteurs belichten Het Narrenschip:

    Ann Marynissen: De titelpagina van Het Narrenschip: zonder naam van de auteur

    Theo Janssen: De titelpagina van Het Narrenschip: met woord en beeld

° Laudatio door Karel Porteman

° Receptie in de salons van de Academie

Waar? Academiegebouw, Koningstraat 18, Gent.

Wanneer? Woensdag 18 april om 15u.

Toegang is gratis; schrijf je vooraf best wel even in door te bellen (09 265 93 40) of te mailen naar het secretariaat van de KANTL.

  Deel deze pagina