Erik Spinoy: The Offense of Poetry (2de Hans Groenewegenlezing)

In de geest van de onvolprezen poëziecriticus Hans Groenewegen (1956-2013) wordt tweejaarlijks een lezing over poëzie georganiseerd in Vlaanderen en Nederland. Dit jaar is Erik Spinoy aan de beurt.

Vorige keer gaf Anneke Brassinga de eerste Hans Groenewegenlezing; dit jaar gaat de eer naar Erik Spinoy.

De lezing die hij (om 14 u. 30) in de KANTL geeft, kreeg de titel Geen delicatessen. De waarheid van de poëzie.

Meteen na de lezing (om 16 u.) reageren H.C. ten Berge en Geert Van Istendael op de tekst in Poëziecentrum (vlakbij de KANTL), onder leiding van Sarah Posman.

Het programma vindt een week later ook plaats in de OBA en bij Perdu in Amsterdam.

Erik Spinoy (1960) is dichter, essayist en (in het burgerleven) hoogleraar Nederlandse letterkunde en culturele theorie. Sinds zijn debuut De jagers in de sneeuw (1986) publiceerde hij acht gedichtenbundels. De meest recente daarvan zijn Dode kamer (2011, Jan Campertprijs) en Nu is al te laat (2015). In 2012 verscheen zijn gedichtendagessay As/zteken. Als literatuuronderzoeker publiceerde hij vooral over zijn favoriete dichters, en met name over Van Ostaijen.
(foto: Koen Broos)

Over Geen delicatessen

‘Tout acte de liberté est une nouvelle naissance,’ verklaarde ooit (in een interview) Julia Kristeva. Als dat zo is, dan zijn het schrijven en lezen van poëzie zulke bevrijdende handelingen. Radicale poëzie biedt geen troost en helpt ons niet door de dag, maar ontwortelt en ontketent, en plaatst zich daarmee, hinderlijk en heilzaam tegelijk, tussen onszelf en onze neiging ‘normaal’ te doen. Met deze gedachte als leidraad voert Erik Spinoy de lezer langs enkele belangrijke bakens van zijn eigen traject als dichter en lezer.

Praktische info 

datum: zaterdag 18 november 2017

lezing: om 14:30 uur in de KANTL (Koningstraat 18, 9000 Gent)

debat: om 16 uur in Poëziecentrum (Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent)

toegang: gratis

reserveren: voor de lezing door te mailen naar het secretariaat van de KANTL; voor het debat via het webformulier op de website van Poëziecentrum.

Geen delicatessen is de tweede Hans Groenewegenlezing. De Hans Groenewegen-lezing is een initiatief van Stichting Perdu en Poëziecentrum, met steun van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en de KANTL.

  Deel deze pagina