Meer dan een kwart miljoen dialectzinnetjes op het internet

De Gentse dialectologie kan bogen op een rijke traditie die in 1890 begon met prof. J. Vercoullie, hoogleraar aan de Gentse universiteit en lid van de Academie, die voor Vlaanderen de allereerste wetenschappelijke dialectbeschrijving het licht gaf – uiteraard over het West-Vlaams.

{entry_title}

Het was echter prof. E. Blancquaert, bij leven eveneens hoogleraar aan de Gentse Rijksuniveriteit en lid van deze Academie, die de Gentse dialectologie beroemd maakte door het grootscheepse project Reeks Nederlandse Dialectatlassen (RND), waarbij 141 zinnetjes voor 1956 plaatsen in het Nederlandse en Friese taalgebied door dialectsprekers werden vertaald en nauwkeurig fonetisch werden genoteerd. Het project duurde ongeveer 60 jaar en resulteerde in meer dan een kwart miljoen vertaalde zinnetjes. Ze staan nu voor het eerst allemaal op een website: www.dialectzinnen.ugent.be

Deze site is het prachtige resultaat van de groep rond prof. J. Van Keymeulen, momenteel een van de laatste sterkhouders van het vak dialectologie aan de Universiteit Gent.

  Deel deze pagina