REMLT verhuist naar de KANTL!

Vandaag neemt de KANTL de hosting over van het Repertorium van Eigennamen in Middelnederlandse Literaire Teksten, kortweg het REMLT. Deze multimediale encyclopedie van eigennamen in Middelnederlandse literaire teksten kan voortaan geraadpleegd worden op de website 'Digitale Bouwstoffen voor de Geschiedenis van het Nederlands' van het CTB, het onderzoekscentrum van de Academie.

{entry_title}

Vandaag neemt de KANTL de hosting over van het Repertorium van Eigennamen in Middelnederlandse Literaire Teksten, kortweg het REMLT. Dit indrukwekkende corpus van eigennamen in Middelnederlandse literaire teksten kan voortaan geraadpleegd worden op de website 'Digitale Bouwstoffen voor de Geschiedenis van het Nederlands ' van het CTB, het onderzoekscentrum van de Academie.

Het Repertorium van Eigennamen in Middelnederlandse Literaire Teksten is een multimediale encyclopedie van eigennamen die voorkomen in Nederlandstalige literaire - dus niet in ambtelijke of wetenschappelijke (artes) - teksten, geschreven gedurende de late Middeleeuwen. De geschreven literatuur in de Nederlandse volkstaal begint ruwweg in de dertiende eeuw. Het REMLT hanteert als eindgrens circa 1600. Alles wat er in die periode geschreven is aan epiek (in verzen en proza), lyriek, drama en genres daartussenin zoals bijvoorbeeld strofische gedichten en refreinen, komt in aanmerking voor opname in het REMLT. Onder eigennamen wordt verstaan de individualiserende naam van een mens, een dier, een engel, een duivel, een reus, een dwerg, een fee, een man, een vrouw, een kind, een stad, een land, een burcht, een huis, een herberg, een wapen, een schip enzovoort.

Willem Kuiper werkte vanaf 1992 aan dit project, dat achtereenvolgens onder dak was bij het Meertens Instituut van de KNAW te Amsterdam en de Leerstoelgroep Historische Nederlandse Letterkunde van de Universiteit van Amsterdam, waar het Repertorium tot vandaag online beschikbaar was. Vanaf vandaag wordt deze database voor iedereen toegankelijk van op de server van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) te Gent.

De REMLT wordt opgenomen in de reeks 'Digitale Bouwstoffen voor de Geschiedenis van het Nederlands '. Hiermee wil de KANTL een bewaarplaats aanbieden voor digitale projecten op het gebied van de Nederlandse taal, waarvan de langdurige hosting anders in gevaar komt. Met het verschijnen van dit verhuisbericht wordt de oude website niet onmiddellijk opgeheven, maar er zullen daar geen updates meer gepubliceerd worden. Het internetadres waar verdere updates verschijnen is: http://bouwstoffen.kantl.be/remlt/.

  Deel deze pagina