Franse verzen van Lucas d’Heere voor Engelse adel feestelijk gepresenteerd

Werner Waterschoot en Frederica Van Dam hebben op 20 april 2017 hun publicatie met verzen van Lucas d'Heere in de KANTL gepresenteerd.

{entry_title}

Tableau Poetique is een tot voor kort onbekende tekst van de Gentse schilder-dichter Lucas d’Heere (1534–1584). D'Heere schreef de verzen in een periode van ballingschap. Ze waren bestemd voor de entourage van de Seymours op Wolf Hall.

Enkele jaren geleden (her)ontdekte kunsthistorica Frederica Van Dam het manuscript van die verzen in een Engelse adellijke bibliotheek. Ze trof in het unieke handschrift een reeks Franse gedichten aan, hoofdzakelijk sonnetten, gericht tot leden van de Engelse politieke elite (uit de periode 1569–1572).

In het zopas gepubliceerde boek situeert Van Dam de dichtende schilder Lucas d’Heere in het zestiende-eeuwse Engeland. Daarna volgt een geannoteerde teksteditie van het volledige handschrift door literatuurwetschapper Werner Waterschoot, voormalig Vast Secretaris van de KANTL.

Bij de presentatie van het boek op 20 april in de KANTL situeerde Anne-Laure van Bruaene (UGent) Lucas D'heere vanuit een cultuurhistorisch perspectief. Vervolgens lichtte Karel Porteman (KULeuven en KANTL) het fenomeen van Exilliteratur in de zestiende eeuw toe. Ten slotte legden de beide auteurs/editeurs het bijzondere belang van deze geweldige ontdekking uit aan het enthousiaste publiek.

Meer informatie over het boek vind je hier. Je kan het hier ook meteen online bestellen via onze publicatiepartner Leuven University Press.

  Deel deze pagina