Vlaminck, Erik

Erik Vlaminck (Kapellen, 1954) volgde een lerarenopleiding (Nederlands, geschiedenis, economie) en een psychotherapieopleiding (systeemtherapie).
Hij was, voor hij in 1994 voltijds schrijver werd, oprichter en coördinator van diverse projecten in de psychiatrie en in de thuislozenzorg. Hij schrijft romans, theaterteksten en columns.
Als romanschrijver maakte hij naam met een zesdelige roman-fleuve over het ongewone leven van gewone mensen in het Vlaanderen van de 20e eeuw. Doorbraak bij een groot publiek kwam er met de romans Suikerspin (2008) en Brandlucht (2011).
Als theaterauteur werkte hij o.a. voor Tutti Fratelli, Olympique Dramatique, Laika en De Kolonie mt.
Hij is ook de auteur van de column Brieven van Dikke Freddy, waarin een dakloze brieven schrijft aan politici. Deze column verschijnt op het webplatform Sociaal.net en in de krant De Standaard.
Erik Vlaminck ontving voor zijn werk o.a. twee maal de Provincieprijs Antwerpen, de Halewijnprijs en Het Gulden Boek. Zijn romans werden diverse malen genomineerd voor o.a. de Ako- en de Librisprijs.
Erik Vlaminck leidde de Antwerpse SchrijversAcademie en de Vlaamse Auteursvereniging. In 2018 werd hij voorzitter van PEN-Vlaanderen.

Selectieve bilbiografie

Selectieve biografie:
Vlaminck, Erik (2008). ‘Suikerspin’, roman. Amsterdam: Wereldbibliotheek.
Vlaminck, Erik (2011). ‘Brandlucht’, roman. Amsterdam: Wereldbibliotheek.
Vlaminck, Erik (2016). ‘De Zwarte Brug’, roman. Antwerpen: Vrijdag.
Vlaminck, Erik (2018). ‘Dikke Freddy in het Zilver’, columns. Antwerpen: Vrijdag.
Vlaminck, Erik (2019). ‘Een berg mens onder witte lakens’, roman. Antwerpen: Vrijdag.

Volledige bibliografie:
www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=vlam005