Aperitieflezingen (3) Joop van der Horst: Over het oplossen van de talen

Derde lezing in een vierdelige reeks over de toekomst van de (Nederlandse) taal en taalkunde.

Joop van der Horst - Over het oplossen van de talen

Talen (meervoud), in feite: standaardtalen, zijn als zodanig een uitvinding van de Renaissance. Met het wijken van de taalcultuur van de Renaissance zullen talen ook (weer) veel van hun eigenheid verliezen. Het continuüm herstelt zich.

Joop van der Horst (1949) is emeritus hoogleraar Nederlandse taalkunde (KU Leuven). Naast een lange reeks boeken en artikelen over de geschiedenis van onze taal schreef hij talloze columns (o.a. voor De Standaard) en werkte hij meer dan twintig jaar mee aan het NOS radioprogramma Wat een taal. Van der Horst won in 2006 de populariseringsprijs van de Landelijke Onderzoeksschool Taalwetenschap. Het einde van de standaardtaal: een wisseling van Europese taalcultuur. (Amsterdam, 2008) en Taal op drift: lange-termijnontwikkelingen in taal en samenleving (Amsterdam, 2013), enkele van zijn meest recente publicaties, konden op heel wat aandacht rekenen.

 

Praktisch

De lezing begint om 11uur. Nadien wordt u een glas aangeboden door de Academie.

De deuren openen om 10u30. Let op! Tickets zijn ook nog te koop op de dag van het evenement, maar meld je dan vooraf best even aan door te bellen (09 265 93 40) of te mailen naar ons secretariaat, zodat we alles goed kunnen voorbereiden.

Tickets voor deze lezing kosten €7, €5 (Herita-leden) of €2 (Uitpas met kansentarief).

Er zijn ook combitickets verkrijgbaar. Voor de volledige reeks betaal je €20, €15 (Herita) of €5 (Uitpas met kansentarief).

  Deel deze pagina