Boekpresentatie Lo, Donk, Horst (Jozef van Loon)

Op 23 november wordt in het Academiegebouw een nieuwe publicatie van Jozef van Loon voorgesteld. Dat gebeurt in de context van een workshop over toponymie, die dan in de KANTL plaatsvindt.

Taalkunde is een van de meest veronachtzaamde hulpwetenschappen voor de studie van de vroegste middeleeuwen. Jozef van Loon probeert daar met zijn nieuwste boek verandering in te brengen.

In het boek wordt de precieze betekenis bepaald van drie welbekende grondwoorden (lo, donk en horst) in de Nederlandse toponymie. Door die inzichten komen sommige teksten die tot nu historisch weinig geloofwaardig werden geacht, in een onverwacht nieuw licht te staan. In deze publicatie pleit Van Loon voor de herwaardering van de filologische taalkunde, maar ook voor een vernieuwde studie van de rijke hagiografische literatuur van de middeleeuwen.

De auteur en de KANTL stellen het boek voor op 23 november om 16u. als sluitstuk van een workshop over toponymie. Jozef van Loon houdt naar aanleiding van die workshop (en deze boekpresentatie) een lezing met als titel "Taalkunde als sleutel tot de vroege middeleeuwen — Een taalkundige kijk op Gents oudste geschiedenis".

Meer informatie over het boek vindt u hier.

Meer informatie over de workshop vindt u hier. U kan zich daar inschrijven voor de workshop en/of voor de boekpresentatie. (Reservatie voor slechts 1 van de 2 activiteiten is mogelijk).

Het boek online bestellen kan bij onze partner Leuven University Press.

  Deel deze pagina