Studiedag: Poëzie en muziek

Na vijf succesvolle studiedagen presenteren Poëziecentrum, de UGent en de KANTL (Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie) dit jaar een verdiepend programma rond het thema ‘poëzie en muziek’.

Op 23 maart 2017 organiseren de onderzoeksgroep Teksteditie Literatuur in Vlaanderen  (Vakgroep Letterkunde-Afdeling Nederlands) van de Universiteit Gent, Poëziecentrum (Gent) en de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde de studiebijeenkomst Poëzie en muziek

Poëzie is literatuur die ernaar streeft om muziek te zijn – het is een bekende stelling uit de poëziegeschiedenis. Maar wat heeft poëzie nu écht met muziek te maken? En hoe functioneert poëzie in de muziek? Vanuit verschillende disciplines willen we dit thema benaderen: poëtica, filosofie, musicologie en neurowetenschap.

 

 

 

 

 

 

Met lezingen van

  • dichter-muzikant Peter Ghyssaert
  • musicoloog Emanuel Ooverbeke
  • hoogleraar Cognitieve Neurowetenschappen Peter Hagoort
  • dichter Henk Ester
  • directeur van Poëziecentrum Carl De Strycker

Waar? KANTL (Koningstraat 18 - 9000 Gent)

Wanneer? Donderdag 23 maart 2017, van 14 u. tot 18 u.

De toegang is gratis. Meld u vooraf wel even aan door te mailen te bellen naar de KANTL (09 265 93 40).

Programma

14.00u Bert Van Raemdonck (KANTL): Verwelkoming

14.15u Peter Ghyssaert: De Nobelprijs literatuur voor Bob Dylan, een prijs tussen twee stoelen?

14.45u Emmanuel Overbeeke: De relatie tussen tekst en muziek in modernistische muziek

15.15u Koffiepauze

15.45u Peter Hagoort: Singing in the brain: over hersenen, poëzie en muziek

16.15u Henk Ester: Gedichten zijn bijgeluiden

16.45u Yves T’Sjoen: Slotbeschouwing

17.00u Receptie

Avondprogramma

De studiedag wordt gevolgd door een avondprogramma met pianist Marcel Worms en dichter K. Schippers. Zij brengen hun unieke programma ‘Als een Nachtegaal met Kiespijn’, rond Erik Satie. Dit avondprogramma vindt plaats in Cultuurkapel Sint-Vincent (Sint-Antoniuskaai 10, 9000 Gent) vanaf 20 u.

Toegang: € 12 / € 8. Inschrijven voor dit avondprogramma kan via Poëziecentrum.


De moderatie van de dag is in handen van Carl De Strycker

Organiserend comité:
Carl De Strycker (Poëziecentrum)
Yves T'Sjoen (TLiV, Universiteit Gent)
Bert Van Raemdonck (KANTL)


Abstracts

Peter Ghyssaert

De Nobelprijs literatuur voor Bob Dylan, een prijs tussen twee stoelen?

Een toenadering tussen muziek en poëzie, aan de hand van enkele specifieke voorbeelden, en tevens een kort pleidooi voor de eigenheid van elke kunstvorm.

Peter Ghyssaert is dichter en musicus. Hij publiceerde zeven dichtbundels. Zijn nieuwe bundel verschijnt dit jaar bij Atlas Contact.

Emmanuel Overbeeke

De relatie tussen tekst en muziek in modernistische muziek

Het modernisme heeft de relatie in vocale muziek tussen woord en toon grondig veranderd. Kern ervan is dat de muziek zich volstrekt onafhankelijk kan bewegen van het woord. Aan de hand van enkele sleutelcomposities in dit opzicht wordt deze stelling toegelicht.

Emanuel Overbeeke (1958) studeerde muziekwetenschap in Utrecht en New York en schreef onder meer boeken over Stravinsky, Debussy, Boulez, Vestdijk en de muziek, Klassieke componisten en de dood, plus een proefschrift over Nederlandse muziek bij Nederlandse symfonieorkesten in de periode 1945-2000.

Peter Hagoort

Singing in the brain: over hersenen, poëzie en muziek

Muziek en taal zijn bloedverwanten in ons brein. Hoe onze hersenen met poëzie en muziek omgaan zal worden getoond, onder andere door het Rutger Kopland-centrum in het brein te localiseren.

Peter Hagoort is hoogleraar cognitieve neurowetenschap aan de Radboud Universiteit en directeur van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek in Nijmegen.

Henk Ester

Gedichten zijn bijgeluiden

Pianist Glenn Gould repeteerde zijn stukken uit het hoofd bij een waterval in Canada. Simon Vestdijk schreef zijn romans bij het geluid van een stofzuiger. Op een bepaalde afstand zijn een snelweg en de zee niet van elkaar te onderscheiden.

Henk Ester is dichter en redacteur. Hij begeleidt auteurs bij het schrijven van artikelen en boeken.

  Deel deze pagina