Aperitieflezingen (1) Joop van der Horst: Taalcultuur: verleden, heden en toekomst

Eerste lezing in een vierdelige reeks over de toekomst van de (Nederlandse) taal en taalkunde.

Joop van der Horst - Taalcultuur: verleden, heden en toekomst

Onze Westerse ideeën over taal, grammatica, woordenboeken, spelling, taalonderwijs, enz., tezamen onze taalcultuur te noemen, zijn het product van de Renaissance. Deze taalcultuur ontstond en groeide vanaf de 15de en 16de eeuw. Maar deze taalcultuur begint vanaf het einde van de 19de eeuw plaats te maken voor een heel andere opvatting van taal. Een overgang waar wij thans middenin zitten. Dat heeft grote gevolgen voor de taal en ons denken over die taal (en voor spelling en voor taalonderwijs en voor woordenboeken, enz. enz.).

Joop van der Horst (1949) is emeritus hoogleraar Nederlandse taalkunde (KU Leuven). Naast een lange reeks boeken en artikelen over de geschiedenis van onze taal schreef hij talloze columns (o.a. voor De Standaard) en werkte hij meer dan twintig jaar mee aan het NOS radioprogramma Wat een taal. Van der Horst won in 2006 de populariseringsprijs van de Landelijke Onderzoeksschool Taalwetenschap. Het einde van de standaardtaal: een wisseling van Europese taalcultuur. (Amsterdam, 2008) en Taal op drift: lange-termijnontwikkelingen in taal en samenleving (Amsterdam, 2013), enkele van zijn meest recente publicaties, konden op heel wat aandacht rekenen.

 

Praktisch

De lezing begint om 11uur. Nadien wordt u een glas aangeboden door de Academie.

De deuren openen om 10u30. 

Tickets vind je hier. Voor deze lezing kosten ze €7, €5 (Herita-leden) of €2 (Uitpas met kansentarief). Let op! Tickets zijn ook nog te koop op de dag van het evenement, maar meld je dan vooraf best even aan door te bellen (09 265 93 40) of te mailen naar ons secretariaat, zodat we alles goed kunnen voorbereiden.

Er zijn ook combitickets verkrijgbaar. Voor de volledige reeks betaal je €20, €15 (Herita) of €5 (Uitpas met kansentarief).

  Deel deze pagina