Erik Vlaminck onderscheiden met Gulden Boek

KANTL-voorzitter Erik Vlaminck is door Boek.be onderscheiden met het Gulden Boek.

{entry_title}

Het Gulden Boek is een onderscheiding van Boek.be voor een persoon die zich op bijzondere wijze inzet voor het boek of de verspreiding ervan. De uitreiking van de prijs vond op 28 januari plaats tijdens de nieuwjaarsreceptie van Boek.be.

Erik Vlaminck ontvangt de onderscheiding o.a. voor zijn inzet als mede-oprichter en later voorzitter van de Vlaamse Auteursvereniging. Hij lag mee aan de basis van een schrijversstatuut, de nieuwe fiscale regeling voor auteursrecht, de hervorming van het lezingensysteem en de modelcontracten voor auteurs. Als huidig voorzitter van de KANTL was hij één van de initiatiefnemers voor de dynamische canon van de Nederlandstalige literatuur die vorig jaar verscheen.

Vlaminck kreeg de prijs overhandigd door Karel de Boeck (Boek.be); Jos Geysels (voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren) zorgde voor de laudatio:

‘Het boekenvak is je erkentelijk voor je inhoudelijke vakkennis, het strategisch inzicht, de tactische souplesse en de ironische vastheid waarmee je getracht hebt zowel het statuut en de positie van de auteurs te verbeteren alsmede alle registers open te trekken om het boek de plaats te geven die het in de samenleving verdient. Namelijk  kwaliteitsliteratuur aanbieden zonder een hoge drempel, voor zoveel mogelijk mensen dus. Een canon, maar dan wel voor iedereen.’

Naast het Gulden Boek reikte Boek.be ook een Zilveren Speld uit aan André Van Halewyck, die na meer dan 35 jaar afscheid neemt van het boekenvak.

  Deel deze pagina