Nieuwe publicatie: onbekende verzen van Lucas d’Heere voor Engelse elite

De KANTL publiceerde zonet een onbekende tekst van de Gentse schilder-dichter Lucas d’Heere.

{entry_title}

Tableau Poetique is een uniek handschrift dat recent in een Engelse adellijke bibliotheek werd (her)ontdekt door Frederica Van Dam. Het bevat een reeks Franse gedichten, hoofdzakelijk sonnetten, die gericht zijn tot de leden van de Engelse politieke elite uit de periode tussen 1569 en 1572.

De collectie is zowel historisch als literair uiterst belangrijk. Lucas d’Heere (1534–1584) blijkt in de hoogste Engelse kringen veel nadrukkelijker werkzaam geweest te zijn dan tot nu toe werd vermoed. Zijn politieke rol in de Nederlandse Opstand moet dan ook geherwaardeerd worden.

In deze uitgave situeert Frederica Van Dam de dichtende schilder Lucas d’Heere in het zestiende-eeuwse Engeland. Daarna volgt een geannoteerde teksteditie van het volledige handschrift door Werner Waterschoot.

Tableau Poetique vormt een onmisbare schakel in de evolutie van het sonnet als dichtvorm binnen de Nederlandse literatuur. Het handschrift wordt met deze KANTL-publicatie voor het eerst beschikbaar gemaakt.

 

Tableau poetique. Verzen van een Vlaamse migrant-kunstenaar voor de entourage van de Seymours op Wolf Hall is uitgegeven onder redactie van Frederica Van Dam en Werner Waterschoot.
De publicatie draagt het nummer 7 in onze reeks Studies op het gebied van de cultuur in de Nederlanden.
 

Meer details over deze publicatie? Het boek online bestellen?

Alle informatie daarover vindt u bij Leuven University Press, onze partner voor de publicaties van de KANTL.

  Deel deze pagina