Toponymisch Woordenboek van Oost- en Zeeuws-Vlaanderen nu online

Het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie (CTB), het onderzoekscentrum van de KANTL, heeft op 20 december 2017 een toponymisch woordenboek van Oost- en Zeeuws-Vlaanderen gepubliceerd.

{entry_title}

Het gaat om een online publicatie van honderdduizenden (!) steekkaarten met uitleg over historische plaatsnamen.

In een volgende fase wordt die collectie aangevuld met nog meer Oost-Vlaamse toponymen, en ook met plaatsnamen uit Zeeuws-Vlaanderen.

De publicatie kwam tot stand na een mooie en vruchtbare samenwerking met de Provincie Oost-Vlaanderen. Ze is de bekroning van het jarenlange, grondige onderzoekswerk van Luc Van Durme, erelid van de KANTL, en de bibliotheekmedewerkers van de provincie Oost-Vlaanderen. Door de publicatie wordt het onvoltooid gebleven maar erg belangrijke werk van de legendarische taal- en naamkundige Maurits Gijsseling alsnog tot een goed einde gebracht.

De publicatie van het toponymisch woordenboek past in de opdracht van de KANTL om grote collecties taalkundige bronnen te verzamelen, te bewaren en (digitaal) te publiceren. De KANTL verzamelt die bronnen via de website digitalebouwstoffen.be, een onderzoeksproduct van haar Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie.

Meer informatie vind je op de website van het CTB.

Bekijk het toponymisch woordenboek van Oost en Zeeuws-Vlaanderen hier.

Bekijk alle digitale bouwstoffen voor de geschiedenis van het Nederlands hier.

  Deel deze pagina