Battle with the Empty Sky – debat over vrijheid in de literatuur

Aan de hand van een aantal goedgekozen vragen nodigt Luc Devoldere uit tot reflectie over artistieke vrijheid in heden en verleden.

 

Hoe 'vrij' is een schrijver? Is artistieke vrijheid een romantische mythe?

Wordt een schrijver niet altijd beïnvloed, zelfs gedetermineerd door de sociale, literaire en morele conventies van zijn of haar omgeving? 

Kan literatuur de wereld bevrijden of verbeteren? Heeft de schrijver een sociale – of zelfs politieke – verantwoordelijkheid?

Is literatuur het laatste toevluchtsoord van vrijheid van meningsuiting, een plek waar alles kan en mag? En welke rol speelt taal daarin?

 

In zijn workshop behandelt Luc Devoldere deze vragen aan de hand van twee concrete voorbeelden:

  • Lolita (1955), het meesterwerk van Vladimir Nabokov, dat het verhaal vertelt van de obsessieve, allesverslindende passie van een ouder wordende man voor een jong meisje. Mag men in tijden van #MeToo een stem geven aan een personage met pedofiele neigingen?  
  • The Kindly Ones (Les Bienveillantes, 2006), geschreven door Jonathan Littell, biedt een blik op de wreedheden van de nazi's vanuit het perspectief van een SS-officier zonder enig moreel schuldbesef.

 

Wie?

Luc Devoldere (1956) is schrijver. Hij was hoofdredacteur en afgevaardigd-be­stuurder van Ons Erfdeel vzw. Hij publiceerde o.a. Wachtend op de barbaren. Essays (Lannoo); De verloren weg. Van Canterbury naar Rome (Atlas); Mijn Italië (Atlas); Tegen de kruide­niers. Over talen, Europa en geheugen (De Bezige Bij) en Lucifers bij de brand (Uitgeverij P). Hij is thuis in de Nederlandse, Franse, Italiaanse en klassieke literatuur en filosofie, en is tevens gespecialiseerd in meertaligheid en cultuurpolitiek.

Wat? 

Deze workshop, die plaatsvindt in Budapest, maakt deel uit van het evenement 'Battle with the Empty Sky'. Language, nationalism and free art in the early 21st century’s Europe, georganiseerd door de European Alliance of Academies in samenwerking met de Society of Hungarian Authors, de KANTL en de Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung.

Met steun van de Federal Agency for Civic Education (bpb).

Praktisch

Meer praktische informatie volgt.

  Deel deze pagina