Canonconversaties (driedelige podcast)

In 2020 stelde de KANTL de 'Canon van de Nederlandstalige literatuur' voor aan de wereld, een lijst van 50+1 toonaangevende literaire werken. Deze canon was nooit bedoeld als een eindpunt, maar juist als een beginpunt voor discussie: 'de literaire canon is het gesprek over de canon.'

Podcastmaker, auteur en canonkenner Nikki Dekker steekt de lont in het kruit in een driedelige debatpodcast getiteld 'Canonconversaties', een productie van KANTL en Vlaams-Nederlands huis deBuren. Vlaamse en Nederlandse literatuurkenners kijken met een gezond kritische blik naar de lijst van 2020 en doen aanbevelingen voor de herziening in 2025.

 

Canonconversaties | Het waarom van de literaire canon

De canon zorgt voor beroering: iedereen heeft wel een mening over welke werken in de lijst moeten komen en welke werken hun plekje in de lijst dan weer niet verdienen. Maar de kritiek op de canon gaat verder dan dat: ook de criteria worden nu en dan in vraag gesteld. Nikki Dekker laat twee stemmen aan het woord over de zin en onzin van een literaire canon, het waarom van de selectiecriteria en de stijl die doorgaans gewaardeerd wordt door de commissie.

 

Canonconversaties | Vrouwen in de canon

Een veel gehoorde kritiek op de  literaire canon is dat bitter weinig vrouwen een plekje in de lijst hebben gekregen: vijf om precies te zijn. Welke onterecht 'vergeten vrouwen' kunnen nog opgevist worden uit de literatuurgeschiedenis? Is positieve discriminatie een goed idee? Of moeten we ons er juist voor hoeden de geschiedenis te herschrijven vanuit het standpunt van vandaag? 

 

Canonconversaties | Verhalen van kleur in de canon

Een andere kritiek op de literaire canon luidt dat die getuigt van een gebrek aan culturele diversiteit. Welke verhalen van kleur zijn er in de mazen van het net blijven steken? Hoe kan de canon meerstemmiger, inclusiever worden zonder de literatuurgeschiedenis geweld aan te doen? 

 

 

Praktisch

De lancering vindt plaats op woensdag 5 mei om 14 uur.

De podcast is gratis.

Deze podcast is een project KANTL en Vlaams-Nederlands huis deBuren.

 

 

Copyright foto Nikki Dekker - Gaby Jongenelen

  Deel deze pagina