KANTL conferentie: Stefaan van den Bremt

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde organiseert in het voorjaar een reeks conferenties waarin academieleden recent werk voorstellen aan een breed publiek. In de vierde conferentie praat Stefaan van den Bremt over Dorpen van zinsbedrog, zijn recente vertaling van Emile Verhaerens Les villages illusoires

Stefaan van den Bremt

Dorpen van zinsbedrog

(uitgeverij P)

Honderd jaar geleden kwam Emile Verhaeren op een tragische wijze om het leven. Hij was in 1883 gedebuteerd met Les Flamandes, drie jaar later gevolgd door Les Moines en had binnen de symbolistische stroming naam gemaakt met zijn ‘zwarte trilogie’ – Les Soirs (1888), Les Débâcles (1888) en Les Flambeaux noirs (1891) – drie bundels doordesemd van zelfkwelling en zwaarmoedigheid. Later begint Verhaeren zich meer te richten op het maatschappelijk gebeuren met Les Campagnes hallucinées (1893) en Les Villes tentaculaires (1895). Les Villages illusoires (1895) is een terugblik op het geboortedorp. ‘Le Passeur d’eau’ (De Veerman), waarmee de bundel opent, is het bekendste gedicht uit Verhaerens omvangrijke oeuvre. Het werd al vaker in het Nederlands overgezet, maar voor het eerst is dat nu het geval voor de gehele bundel.

Les Villages illusoires / Dorpen van zinsbedrog verschijnt bij uitgeverij P in Leuven. De originele prenten van Henri Ramah maken van dit boek een echt verzamelobject.

 

 

Stefaan van den Bremt (°1941) debuteerde als dichter in 1968 (bekroond met de prijs voor het beste literaire debuut) en publiceerde tot nog toe meer dan twintig eigen poëzietitels en tal van vertalingen uit het Frans, Spaans en Duits.
Voor zijn vertaling van de monumentale roman Ségou / De aarden wallen ontving hij de Koopalbeurs voor letterkunde 1988. In Mexico werd hij in 2007 gelauwerd met de Internationale Poëzieprijs van Zacatecas.
Stefaan van den Bremt is sinds 2000 lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.
 
Aanvangsuur: 20 uur.
Na afloop volgt een drink in de salons.
Locatie: Academiegebouw, Koningstraat 18, 9000 Gent.
Toegang: gratis. Reserveren niet noodzakelijk maar wel gewenst. Dit kan telefonisch op +32(0)9 2659340 of met het online-contacformulier.
  Deel deze pagina