Stefaan van den Bremt
Dorpen van zinsbedrog
(uitgeverij P)
Honderd jaar geleden kwam Emile Verhaeren op een tragische wijze om het leven. Hij was in 1883 gedebuteerd met Les Flamandes, drie jaar later gevolgd door Les Moines en had binnen de symbolistische stroming naam gemaakt met zijn ‘zwarte trilogie’ – Les Soirs (1888), Les Débâcles (1888) en Les Flambeaux noirs (1891) – drie bundels doordesemd van zelfkwelling en zwaarmoedigheid. Later begint Verhaeren zich meer te richten op het maatschappelijk gebeuren met Les Campagnes hallucinées (1893) en Les Villes tentaculaires (1895). Les Villages illusoires (1895) is een terugblik op het geboortedorp. ‘Le Passeur d’eau’ (De Veerman), waarmee de bundel opent, is het bekendste gedicht uit Verhaerens omvangrijke oeuvre. Het werd al vaker in het Nederlands overgezet, maar voor het eerst is dat nu het geval voor de gehele bundel.
Les Villages illusoires / Dorpen van zinsbedrog verschijnt bij uitgeverij P in Leuven. De originele prenten van Henri Ramah maken van dit boek een echt verzamelobject.
Na afloop volgt een drink in de salons.
Locatie: Academiegebouw, Koningstraat 18, 9000 Gent.
Toegang: gratis. Reserveren niet noodzakelijk maar wel gewenst. Dit kan telefonisch op +32(0)9 2659340 of met het online-contacformulier.