Erik Vlaminck
De Zwarte Brug
Leo Lenaerts sterft in de zomer van 2015 op nog geen tweehonderd meter van de plek waar ooit zijn ouderlijk huis stond. Het idyllische dorp Lillo waar hij opgroeide werd opgeslokt door de grote stad en letterlijk van de kaart geveegd. Een gedwongen leven in anonieme stedelijkheid heeft Leo getekend en ontworteld. Zijn stem werd niet gehoord, zijn verzet was nutteloos, zijn onmacht werd rancune en ten slotte redeloze woede. Met alle gevolgen van dien.
In dit boek vechten wanhoop, onbehouwen vriendschap, sarcastische humor en verdrongen weemoed om voorrang. De Zwarte Brug is de schets van het leven van een onopvallend maar potentieel gevaarlijk man.
Erik Vlaminck (Kapellen, 1954) is roman- en theaterauteur. Hij was tot 1994 initiatiefnemer, coördinator en bestuurder van projecten in de psychiatrie en in de thuislozenzorg. Later, toen hij al beroepshalve schrijver was, leidde hij de Antwerpse SchrijversAcademie en de Vlaamse Auteursvereniging. Hij is lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.
Als romanschrijver maakte hij naam met een zesdelige roman over het ongewone leven van gewone mensen in Vlaanderen, en met de in 2008 verschenen en zeer gunstig onthaalde roman ‘Suikerspin’ (Provincieprijs Antwerpen, longlist Ako- en Librisprijs). In augustus 2011 verscheen de roman ‘Brandlucht’ die ook op de longlist voor de AKO- en de Librisprijs belandde. Voor de novelle ‘Miranda van frituur Miranda’ (2012), een spin-off van ‘Suikerspin’ (2013), ontving hij de Halewijnprijs. Als theatermaker werkte hij voor diverse gezelschappen (o.a. Olympique Dramatique, Toneelhuis, Laika, Tutti Fratelli, Theater aan Zee). Voor zijn theatertekst ‘Dank u heren’ ontving hij de Provincieprijs Antwerpen. Hij is ook de auteur van de hilarische maar pregnante column ‘Brieven van Dikke Freddy’, waarin een dakloze brieven schrijft aan de groten der aarde.
Tijdens lezingen ontpopt hij zich als een performer pur sang. Hij ‘speelt’ en imiteert personages uit zijn boeken. Zijn podiumtalent bracht hem op de affiche van de grote literaire evenementen van de Lage Landen.
Aanvangsuur: 20 uur.
Na afloop volgt een drink in de salons.
Locatie: Academiegebouw, Koningstraat 18, 9000 Gent.
Toegang: gratis. Reserveren niet noodzakelijk maar wel gewenst. Dit kan telefonisch op +32(0)9 2659340 of met het online-contacformulier.