Doeners- & (Om)denkersfestival #Gent2030

In 2030 is Gent kandidaat om Culturele Hoofdstad van Europa te worden. Om deze kandidatuur kracht bij te zetten, organiseert de stad begin oktober het Doeners- en (om)Denkersfestival. In het kader daarvan zal vaste secretaris Jacques Van Keymeulen twee sessies houden over (Gents) dialect.

Tijdens inspiratiesessies, workshops, debatten, denksessies, wandelingen en fietstochten nodigt de stad je uit om mee te bouwen aan de toekomst van ‘Gent als Space of Belonging’. 'We delen kennis, methodes en inspiratie en gaan met elkaar in dialoog om samen een antwoord te formuleren op deze vragen: Waarom en voor wie willen we een Culturele Hoofdstad zijn? Hoe gaan we dit samen aanpakken en hoe kan Gent zich onderscheiden? Welke waarden willen we als stadsmakers vooropstellen? Welke rol kan een sleutelmoment als Culturele Hoofdstad van Europa in 2030 spelen in de transitie van onze stad en hoe kan Gent andere steden in Europa inspireren?'

De sessies verzorgd door Jacques Van Keymeulen vinden plaats op 3 oktober in de Kapittelzaal van de Sint-Pietersabdij:

Het Gentse Taaleiland (16.00 uur – 17.00 uur)

Waarom is Gents een taaleiland in het Vlaamse dialectlandschap? Wat zijn dialecten en hoe is het Gents vertegenwoordigd in Vlaanderen? Wat zijn ‘Burgergents’ en ‘Platgents’? En had je al van ‘Nieuwbrugs gehoord? 

Spreken we nog Gents in 2030? (17.30 uur – 18.30 uur)

Hoe bepaalt dialect onze identiteit en thuisgevoel? Hoe beïnvloedt stadsontwikkeling en migratie onze tongval? Welke rol moet het Gentse dialect spelen bij onze kandidatuur voor Gent als Culturele Hoofdstad van Europa? Denk met ons mee! (KANTL & Gentsche Sosseteit)

Alle sessies zijn gratis en vrij toegankelijk. Registreer hier voor 'Het Gentse Taaleiland' en hier voor 'Spreken we nog Gents in 2030'.  

Kom meer te weten over het traject richting #Gent2030 op www.gent2030.eu 

  Deel deze pagina