Hommage: Leonard Nolens

Op 17 april 2018 staan Leonard Nolens en zijn oeuvre centraal tijdens het eerste colloquium dat volledig aan de dichter wordt gewijd.

De studienamiddag, georganiseerd door de KANTL, Poëziecentrum en de Vakgroep Letterkunde (afdeling Nederlands) wordt ingevuld door verschillende gastsprekers en gevolgd door de voorstelling van het Nolens Handboek (uitgave van PoëzieCentrum). Ook Bibliotheek De Krook participeert in het evenement en draagt bij tot een brede publieke belangstelling. De performers van Auw La zullen bovendien gedichten van Nolens naar de straat brengen door ze in de oren van voorbijgangers te fluisteren.

Leonard Nolens (1947) is vandaag een van de meest geprezen en geprijsde schrijvers van de naoorlogse literatuur in het Nederlandse taalgebied. Zowat alle literaire onderscheidingen met prestige zijn de inmiddels zeventigjarige dichter te beurt gevallen. Genoeg redenen dus om deze dichter in de spotlights te plaatsen. Het colloquium wordt geopend door Dirk De Geest (KU Leuven). Vervolgens is het de beurt aan Willy Vandeweghe (KANTL) en brengt collega-dichter Lies Van Gasse een hommage in woord en beeld. De studienamiddag wordt voortgezet door dichters Claude van de Berge, Marleen de Crée en Lucienne Stassaert. Directeur van Poëziecentrum Carl De Strycker neemt de rol van moderator op zich.

Aansluitend op het colloquium wordt het Nolens handboek voorgesteld. Dat boek werd samengesteld door Yves T’Sjoen (UGent) en Carl De Strycker (Poëziecentrum) en vormt het eerste academische handboek dat volledig is gewijd aan de dichter. Ondanks de aandacht voor zijn werk in tijdschriftnummers, essays en kritieken, scripties en sporadisch een hoofdstuk in een proefschrift was er tot op dit ogenblik geen boek voorhanden waarin Nolens’ oeuvre ten behoeve van een belangstellend publiek wordt belicht. Dit Nolens handboek wil dienst doen als inleiding en naslagwerk: het is een gids bij en door het werk van deze bijzondere dichter.

Op het einde van de namiddag krijgt de dichter zelf het woord. Leonard Nolens die voordraagt uit eigen werk, staat garant voor een bijzondere belevenis.

Opgelet!

Vanwege de massale interesse voor dit evenement hebben we besloten om het op een andere locatie te doen plaatsvinden, m.n. in de Oude Vismijn.
Die feestzaal is gelegen in de Rekelingestraat 5, in het historische centrum van Gent (vlakbij het Gravensteen en het Sint-Veerleplein), en op slechts enkele minuten wandelen van ons eigen gebouw.

Door de grotere capaciteit van de nieuwe locatie kunnen de deelnemers van de studienamiddag (die om 16u30 wordt afgerond) ook de uitreiking van het eredoctoraat aan Leonard Nolens bijwonen. Die plechtige uitreiking zal vanaf 17 uur eveneens in de Oude Vismijn plaatsvinden.

Praktisch

  • De toegang is gratis; vooraf inschrijven is wel strikt noodzakelijk.
  • Ook op de nieuwe locatie zijn de plaatsen beperkt, dus wees er tijdig bij. Inschrijven kan door te bellen (09 265 93 40) of te mailen naar de KANTL.
  • datum: dinsdag 17 april 2018, 14:00 tot 16:30 uur - aansluitend uitreiking van het eredoctoraat van 17 uur tot 18 uur
  • locatie: Oude Vismijn, Rekelingestraat 5 in Gent
  Deel deze pagina