Oorlog en Vrede: Sophie De Schaepdrijver - streven en sterven

Oorlog en Vrede. Vergeten verhalen en kleine geschiedenissen.

Trefpunt, KANTL en het Vermeylenfonds presenteren u een uniek minifestival over de Groote Oorlog, een andere kijk op de oorlog, met muziek, literatuur en boeiende lezingen.

Zaterdag 25 juli

Sophie De Schaepdrijver, Streven en sterven: bij het standbeeld van Gabrielle Petit

Gabrielle Petit, een jonge Belgische, spioneerde tijdens de WOI voor de Britten. Op haar 23ste werd ze door een Duits executiepeloton gefusilleerd. In 1923 vereeuwigden patriotten haar met een bronzen standbeeld. Fier rechtop, het hoofd in de nek , staat ze tegenover het peloton. Een "nationale heldin", een symbool van patriottisme in een oorlog die juist het gevaar ervan bewees - verzonkener kan haast niet. Petit was 'the girl from nowhere', zonder connecties, familie, diploma of geld die in het spionagewerk eindelijk een horizon had gevonden en die, eenmaal in de greep van het militaire gerechtsapparaat, liever omkwam dan toegaf. Als symbool van ambitie blijft Petit dan ook relevant voor de moderne condition féminine.

Om 12.30 uur in de KANTL, Koningstraat 18, 9000 Gent.
De lezingen en voorstellingen duren ca. 45'. Daarna is er gelegenheid voor een drankje en een hapje in de Rode salon of in de binnentuin.

Tickets: Uitbureau Gent, Veldstraat 82, 9000 Gent.
T. 09/233 77 88
E. tickets@uitbureau.be
W. www.uitbureau.be

  Deel deze pagina