KANTeLing 2018: Bredero in Beauvoorde

Op 4 juli 2018 vindt in en om kasteel Beauvoorde (nabij Veurne) het jaarlijkse zomerfestival van de KANTL plaats. Bredero is dit jaar de centrale figuur.

 "’t Kan verkeren , zei Bredero" dat weten we nog wel, maar wat weten we nóg over Gerbrand Adriaensz. Bredero?

 • Dat hij in 1618, precies 400 jaar geleden, stierf in Amsterdam en dat dat in Nederland met flink wat herdenkingen gepaard gaat.
 • Dat zijn Spaanschen Brabander op vier staat in de lijst van 'toneelstukken die je moet gezien hebben'. Dat deze klassieker ook werd opgenomen in de Dynamische canon van de Nederlandstalige literatuur vanuit Vlaams perspectief.
 • Dat hij naast blijspelen, kluchten en tragikomedies ook gedichten en liederen schreef.
 • Dat zijn werk na 400 jaar nog steeds even krachtig en aansprekend is. Dat zijn expressieve taal, met alle nuances van humor, ernst, ruigheid en elegantie moeiteloos de eeuwen overbrugt.
 • Dat de thema's waarover Bredero schreef verrassend actueel zijn: immigratie en integratie, toenemende welvaart versus armoede, egoïsme en gemeenschapszin, oprechte liefde en geloof, onvervreemdbare waarden in een veranderende wereld...
 • Dat ons dat een gevarieerde festivalnamiddag oplevert, met poëzie, theater, lezingen en muziek. Een stukje Gouden Eeuw in de Westhoek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Programma

 • Literair historicus René van Stipriaan leidt ons binnen in de wereld van Bredero.
 • Dichters Peter Holvoet-Hanssen en Annemarie Estor bieden ons een eigenzinnige blik op de poëzie van Bredero.  
 • Acteur Tom Van Bauwel brengt een selectie theaterteksten.
 • Violist Wouter Vandenabeele (bekend van o.a. Ambrozijn, Ghent Folk Violin Project) en zangeres Elly Aerden (in 2015 nog met Zefiro Torna te gast op de eerste editie van KANTeLing) verzamelen muzikanten van Olla Vogala rond zich en brengen liederen van Bredero.
 • Tijdens het slotfeest trakteert het Syrisch-Belgische Damast Duo ons op melodieën uit de Arabische en Europese tradities met de nodige ruimte voor improvisatie, en, op ons verzoek, ook op enkele melodieën van Wannes Van de Velde, in de wandelgangen weleens een 20e-eeuwse Bredero genoemd.  

Vanaf 13u30 is het kasteel doorlopend te bezoeken.

 

Praktisch

Waar? In en rond kasteel Beauvoorde. Wulveringemstraat 10 - 8630 Wulveringem (Veurne).

Wanneer? Woensdag 4 juli 2018. Deuren: 13u30. Programma van 14u30 tot 17u - Slotfeest tot 18u30. 

Tickets in voorverkoop kosten €9 of €7 (voor leden van de VLAST en Herita, voor werkzoekenden, studenten, gepensioneerden, -26 en +65). Tickets aan de kassa kosten altijd €10.

Bestel je tickets hier online.

BEREIKBAARHEID

Met de auto: gps-coördinaten Wulveringemstraat 10 Veurne (niet Beauvoorde!)
Openbaar vervoer: met de trein reis je tot in Veurne, van waaruit de belbus Veurne Zuidwest (57)  je rechtstreeks naar Kasteel Beauvoorde rijdt. De belbus kan gereserveerd worden via telefoonnummer 059  56 52 56.
Met de fiets: Kasteel Beauvoorde ligt op knooppunt 27 van het fietsnetwerk Westhoek Noord. Meer info vind je op de website van Westtoer. Je kunt ook steeds terecht in het bezoekerscentrum van Beauvoorde voor meer informatie over de fiets- en wandelroutes.

NOTA BENE

De KANTL organiseert op 25 mei ook een studiedag over Bredero in Gent. Lees er hier alles over.

  Deel deze pagina