KANTeLing - De Canon van de Nederlandstalige literatuur 2025

Op 2 juli stellen we in Beauvoorde de nieuwe literaire canon voor tijdens een gratis literair-muzikaal feest.

De nieuwe lijst wordt voorgesteld, besnuffeld, besproken en gevierd door auteurs, muzikanten, academici, een journalist en een spreekkoor.

Na afloop klinken we samen op de literatuur met een feestelijk glas.

 

De deuren openen om 13:30 uur

Programma

Witte tent
14:00 – Het JosKoor
14:05 – Welkomstwoord door voorzitter Leen van Dijck
14:10 – Presentatie van de nieuwe literaire canon door Kristien Bonneure, Lieke van Deinsen en Erik Vlaminck
14:25 – Panelgesprek met Tom Lanoye, Gaea Schoeters en Koen Peeters o.l.v. Dirk De Geest

15:10 – Pauze

15:20 – 16:30

Kerk
Het Nederlandse topensemble Camerata Trajectina brengt liederen uit ons muzikaal-literair verleden.

Witte tent
Optredens van Marieke De Maré, Aya Sabi, Kris Van Steenberge, Maud Vanhauwaert, Gaea Schoeters, Tom Lanoye en Het JosKoor

Koetshuis
16:30 – 18:00 – Receptie (met optredens van Het JosKoor, her en der)

 

17:00 – 18:00 – Pompidou Live

 

Praktisch

Kasteel Beauvoorde. Wulveringemstraat 10 - 8630 Wulveringem (Veurne)

Woensdag 2 juli 2025. Deuren: 13u30. Programma van 14u tot 16u30. Slotfeest tot 18u.

De toegang is gratis, maar reserveren is verplicht via deze link.

 

Biografieën

Aya Sabi woont in Vlaanderen en studeert Arabistiek en Islamkunde aan de KuLeuven. Ze is columnist voor De Morgen en publiceerde in 2017 de verhalenbundel Verkruimeld land, die bij Atlas Contact verscheen. In 2020 werd ze door NRC Handelsblad uitverkozen tot een van de literaire talenten van het jaar. Op 23 augustus 2022 verscheen haar debuutroman bij Das Mag: Half leven. Ze won met Half leven de PrixFintro Publieksprijs 2023 en stond op de shortlist van de Confituur Boekhandelsprijs 2023, de Hebban Debuutprijs 2023, en de Opzij Literatuurprijs 2023. In juli 2023 verscheen de novelle Juli, die onderdeel is van een reeks van Das Mag. Op 30 april 2024 won Aya een Ultima voor Opkomend Talent. Op 27 mei 2024 ontving Aya Sabi de Jonge Veer 2024. Babs Gons, de laureaat van de Gouden Ganzenveer 2024, koos Aya Sabi omdat ze een belangrijke en hoognodige stem is, zowel binnen de letteren als binnen het maatschappelijke debat.

(© Noortje Palmers)

 

­Camerata Trajectina brengt al 45 jaar het Nederlandstalige muzikale erfgoed tot leven. Ze verbinden hoge en lage kunst, brengen muziek die de geschiedenis vertelt. Hun programma’s verkennen muziek in politieke, literaire en historische context, vaak met een theatrale twist. Gedegen onderzoek combineren ze met improvisatie en een speelse presentatie. Camerata Trajectina trad op bij herdenkingen en staatsbezoeken, op radio en tv, en bracht meer dan 45 opnames uit. Dankzij samenwerkingen met musea, wetenschappers en (kinder)theatermakers en optredens in binnen- en buitenland bereiken zij een breed publiek. In 2014 ontvingen ze de Visser-Neerlandiaprijs voor hun bijdrage aan het ontsluiten van het Nederlandse muzikale erfgoed. Vandaag brengen ze voor ons muzikale parels uit de literaire canon. Speciaal voor deze gelegenheid worden de kernleden Constance Allanic en Arjen Verhage vervoegd door oud-kernlid Nico van der Meel.

 

Dirk De Geest is als gewoon hoogleraar verbonden aan de Onderzoekseenheid Literatuurwetenschap en Culturele Studies van de KU Leuven. Hij doceert er moderne Nederlandse letterkunde en Algemene Literatuurwetenschap (verhaaltheorie, literaire institutionalisering, poëzietheorie). Hij is momenteel coördinator van de Onderzoekgroep Nederlandse literatuur. Het onderzoek van Dirk De Geest spitst zich enerzijds toe op theoretisch-wetenschappelijke vragen, anderzijds op aspecten van de moderne Nederlandse literatuur. Theoretisch heeft hij gepubliceerd over de manier waarop literatuur bestudeerd kan worden in een systemisch-functionalistisch perspectief, niet gericht op de vraag wat literatuur zou moeten ‘zijn’ maar op de vraag hoe literatuur in specifieke discursieve en institutionele constellaties tot stand wordt gebracht en functioneert. Ook problemen rond canonisering, genretheorie, discours en poëtica komen daarbij vaak aan bod. Andere onderzoekslijnen hebben betrekking op aspecten van de Nederlandse literatuur, met onder meer publicaties over de Vlaamse Poëziedagen, literatuur tijdens de Tweede Wereldoorlog en poëzie in Vlaanderen en Nederland. Momenteel werkt hij aan een omvattende geschiedenis van de naoorlogse poëzie in Vlaanderen. Hij publiceert recensies over poëzie en geeft lezingen over literatuur voor jong en oud. Hij leest, bestudeert en verzamelt allerlei over Nederlandse literatuur. Sinds 2019 is Dirk lid van de KANTL.

 

Vooraleer Erik Vlaminck voltijds schrijver werd coördineerde hij projecten in de psychiatrie en de thuislozenzorg. Sporen daarvan zijn in veel van zijn romans en theaterwerk terug te vinden, maar zijn hilarische column Brieven van Dikke Freddy is wel het meest tastbare gevolg en vervolg van een confrontatie met mensen die het in het leven niet op een presenteerblaadje kregen.

(© Jef van Eynde)

 

Gaea Schoeters schrijft romans, scenario's, theaterteksten en operalibretto's. Haar werk bevindt zich op het kruispunt van vormonderzoek en sociaal engagement. Ze debuteerde met korte verhalen en schreef onder meer het reisboek Meisjes, moslims & motoren, de literaire thriller Diggers en de romans De kunst van het vallen en Zonder titel #1. Haar meeste recente boek, Trofee, werd meermaals vertaald en bekroond; de opvolger Het geschenk verschijnt deze zomer. Met Johanna Pas vertaalde ze Kate Tempest, met Gerda Dendooven maakte ze het filosofische kinderboek (N)Iets en met componiste Annelies Van Parys schreef ze diverse opera's en muziektheaterproducties, die in heel Europa gespeeld worden. Ze is ook lid van het feministische collectief Fixdit en curator van de Dead Ladies Show, een café-chantant dat hulde brengt aan vergeten vrouwen. 

(© AnneliesVan Parys)

 

Het JosKoor – dat zijn zeventigplussers die het leven omarmen, die de schijnwerpers verdragen en op warme wijze wijsheid, deugd, ervaring én mededogen ten toon spreiden. Het JosKoor is live poëzie, gebracht door een spreekkoor onder leiding van dirigent Eric Baranyanka. Alle gedichten zijn op partituur gezet, met oog en oor voor ritme, klank, diepte, samenspraak, solo’s en beweging.

Leven is ouder worden en het vuur behouden. Maar wat als de maatschappij dat vuur wil doven? Je wegzet, niet meer ziet, niet meer hoort? Dan staat het JosKoor op. Want wijsheid, opgebouwd in een leven, is… wijs.

Opgericht in maart 2024, speelde het JosKoor zijn avant-première op de slotdag van kunstenfestival Watou en zijn première op Zuiderzinnen. Sindsdien waren ze te horen op diverse literaire manifestaties. Momenteel bereiden ze de theatertournee Blijven Ademen voor – een avondvullend programma dat in het voorjaar van 2026 te zien zal zijn in culturele centra. Oprichter en poëtische affineur: Geert Briers

 

Koen Peeters is romanschrijver-antropoloog en auteur van een rijk en veelbekroond oeuvre. Recente romans: De mensengenezer (AKO/ ECI Literatuurprijs), Kamer in Oostende, De minzamen en Georges.

(© Koen Broos)

 

Kristien Bonneure is VRT-journaliste. Ze volgt de culturele actualiteit voor radionieuws  en -duiding en voor de website vrtnws.be. Sinds 2020 is ze lid van de KANTL. In 2014 publiceerde ze Stil leven. Een stem voor rust en ruimte in drukke tijden bij Lannoo.

(© Damien De Backer)

 

Kris Van Steenberge is auteur, docent en regisseur. Hij won in 2013 met zijn roman Woesten onder andere de Bronzen Uil en de Debuutprijs. Inmiddels is Woesten aan zijn vijfentwintigste druk toe. De roman werd naar het Duits, Spaans en Afrikaans vertaald. Nadien volgden de romans Blindelings en De Advocaat en de Zeiler. Deze laatste was een duo-project met Geert Briers.
Zijn jongste roman verscheen in maart 2025 onder de titel Pechstrook.

(© Johan Jacobs)

 

Lieke van Deinsen is onderzoeksprofessor Nederlandse Letterkunde aan de KU Leuven. Ze promoveerde in 2017 op een studie naar canonvorming in de vroegmoderne tijd, literaire erflaters. canonvorming in tijden van culturele crisis. Als Rijksmuseum fellow schreef ze in 2016 The Panpoeticon Batavum. The Portrait of the Author as a Celebrity. In haar interdisciplinaire onderzoek combineert zij haar achtergrond in tekst- en literatuuranalyse met een recentere specialisatie in materiele en visuele cultuur. Ze is in het bijzonder geinteresseerd in processen van literaire canonvorming, de visuele verbeelding van auteurschap en de positie van vrouwelijke schrijvers en geleerden in de vroegmoderne tijd.

 

Marieke De Maré verzint, schrijft en vertelt. Ze heeft het vermogen om schoonheid te zien in de meest kwetsbare momenten en deelt dit graag met anderen. In 2020 debuteerde ze met de roman Bult, die lovend werd onthaald. Voor haar tweede roman Ik ga naar de schapen ontving ze in 2024 de F. Bordewijk-prijs voor het beste Nederlandstalige prozaboek. In 2025 verschijnt Het glinstert, een kortverhalenboek samen met Lara Taveirne.

(© Paul Willaert)

 

Maud Vanhauwaert schrijft en maakt. Ze behaalde een masterdiploma Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Antwerpen en een masterdiploma Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen, waar ze nu zelf doceert. Voor haar poëziedebuut Ik ben mogelijk (2011, uitgeverij Querido) kreeg ze de Vrouw Debuut Prijs, voor haar bundel Wij zijn evenwijdig_ (2014, Querido) de Hughues C. Pernathprijs en de Publieksprijs van de Herman De Coninck- wedstrijd. In haar werk zoekt ze naar speelse theatrale vormen om poëzie publiekelijk te maken. Met haar performances trad ze op, op radio en tv, in binnen- en buitenland, van opera tot schapenstal.  Ze werd aangesteld tot ereburger van de stad Veurne en in 2018-2019 was ze stadsdichter van Antwerpen. In mei 2020 verscheen Het stad in mij (Das Mag), dat werd bekroond met de Jan Campertprijs 2020. In het najaar van 2023 verscheen Tosca, haar debuutroman, bij Das Mag.

(© Anneke Dhollander)

 

Tom Lanoye is een van onze meest gelezen en gelauwerde auteurs. Hij schreef bestsellers als Sprakeloos, Ten Oorlog, Het derde huwelijk en De draaischijf. Veel van zijn proza werd verfilmd, zijn toneelwerk was te zien op alle grote theaterfestivals van Europa, en zijn werk werd vertaald in meer dan vijftien talen. Als eerste auteur ooit werd hij bekroond met de drie belangrijkste oeuvreprijzen van ons taalgebied: de Gouden Ganzenveer (2007), de Constantijn Huygens-prijs (2013) en de Prijs der Nederlandse Letteren (2024).
Recent verscheen ReinAard, zijn fel bejubelde bewerking van Van den vos Reynaerde.

(© Arthur Los)
  Deel deze pagina