De KANTL op YouTube

Op deze pagina vindt u een greep uit ons aanbod aan videomateriaal. Voor een volledig overzicht kunt u terecht op ons YouTube-kanaal.

Literaire salons

Tijdens de literaire salons van de KANTL gaan Academieleden met elkaar in gesprek over een nieuw project of een recente publicatie. Op de junivergadering van 2023 ging Frank Willaert in dialoog met Frits van Oostrom over diens onlangs gepubliceerde werk De Reynaert

 

Lezingen

De KANTL organiseert diverse lezingen over uiteenlopende onderwerpen die verband houden met de neerlandistiek. Tijdens de ledenvergaderingen van de Academie maar ook tijdens publieke evenementen komen zo regelmatig boeiende thema's aan bod. Op de genootschapsvergadering van mei 2023 gaf Walter Daelemans bijvoorbeeld een lezing over een wel heel hot topic: ChatGPT. Professor Daelemans ging daarbij niet op zoek naar de invloed van het taalmodel op het onderwijs of op bepaalde beroepscategorieën, maar naar de vermogens van ChatGPT om fictie te schrijven.

 

Omdat de Academie in de eerste plaats een interdisciplinaire ontmoetingsplek is voor academici en schrijvers om het over hun werk te hebben, vinden in de KANTL ook vaak presentaties van lopend onderzoek of creatief werk plaats. Zo doet Veerle Fraeters in de video hieronder verslag van haar onderzoek: 'Over paarden, liefde en hoogmoed. Allegorische intertekst en mystagogie in het negende lied van Hadewych.' 

 

Prijsuitreikingen

Door de coronapandemie werd de vierjaarlijkse Prijs van de KANTL voor Proza op 21 oktober 2020 uitgereikt op een uitzonderlijke locatie: de prijs werd aan Jeroen Olyslaegers in open lucht overhandigd in de Antwerpse wijk Zurenborg, waar zijn bekroonde boek WIL zich afspeelt. Olyslaegers brengt in zijn dankwoord hulde aan de historici die met hun onderzoek het pad voor hem hebben geëffend:

 

KANTL-quarantaine

Waarom houdt Erik Vlaminck zo van Richard Minne? Wat vindt Jeroen Theunissen zo bijzonder aan Elckerlyc? Wat heeft Rika Ponnet te zeggen over de literaire canon? Ontdek het in onze speellijst op YouTube.