educatief aanbod

De KANTL biedt lezingen aan die door bibliotheken, scholen en andere groepen met interesse voor taal en literatuur geboekt kunnen worden.

Meer info daarover vindt u op deze pagina.

Vierdelige lezingenreeks over de canon

Deze reeks behandelt de canon van de Nederlandstalige literatuur, die in 2015 door de KANTL werd opgesteld, en waarvan in 2020 voor het eerst een update werd bekendgemaakt.

Hoe en waarom kwam die lijst tot stand? Welke hartverscheurende keuzes zijn er gemaakt om tot die selectie te komen? Wat maakt Vondel en Hugo Claus zo bijzonder dat ze twee keer in de canon voorkomen? Waarom blijft het verhaal van Reinaert de vos na al die eeuwen zo ontzettend grappig en relevant? En welke regels uit de poëzie van Lucebert blijven ook vandaag nog intrigeren en ontroeren?
Vier bevoorrechte getuigen geven een antwoord op deze vragen en leggen tijdens de lezingenreeks uit hoe de canon tot stand kwam.

 

'Zin en onzin van een literaire canon' door Bert Van Raemdonck (algemeen coördinator van de KANTL)

'Van Hendrik van Veldeke tot Vondel' door Frank Willaert (Emeritus professor Oudere Nederlandse Letterkunde / voorzitter van de KANTL)

'Van Max Havelaar tot Hugo Claus' door Luc Devoldere (hoofredacteur van de Vlaams-Nederlandse culturele instelling Ons Erfdeel / lid van de KANTL)

'Hoogtepunten uit de poëzie van de literaire canon' door Carl De Strycker (directeur van het Poëziecentrum en hoofdredacteur van de Poëziekrant)

 

 

Praktisch
Doelpubliek: bibliotheken, leesclubs
Duur: 2u per lezing
Kostprijs: 170€ + vervoersonkosten (per lezing)

Info en boekingennicolas.leus@kantl.be of 09 2459347