educatief aanbod

De KANTL biedt lezingen aan die door bibliotheken, scholen en andere groepen met interesse voor taal en literatuur geboekt kunnen worden.

Daarnaast werkte KANTL samen met CANON Cultuurcel en meemoo aan 50+1 audiovisuele collecties m.b.t. de literaire canon, die nu deel uitmaken van Het Archief voor Onderwijs.

Meer info daarover vindt u op deze pagina.

Archief voor Onderwijs

Leer alles over de nieuwe titels in de literaire canon via de vernieuwde collecties van Het Archief voor Onderwijs. Leerkrachten vinden er een schat aan audiovisueel lesmateriaal.

CANON Cultuurcel, de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en het Vlaams Instituut voor het archief (toen VIAA, nu meemoo) sloegen in 2015 de handen in elkaar. Voor Het Archief voor Onderwijs werden 50+1 collecties gemaakt die inzoomen op een werk uit de Nederlandstalige literaire canon. Het gaat om collecties met audiovisuele fragmenten, die dieper ingaan op de auteur en het werk, maar ook op hoe de tijdsgeest het werk heeft beïnvloed, hoe het vandaag nog altijd relevant is en hoe kenners en lezers er over denken. Deze collecties brengen literatuur tot leven in de klas en bewijzen hoe klassiekers nog steeds tot de verbeelding spreken.

In 2020 werd de 'canon van de Nederlandstalige literatuur' voor het eerst geupdated. Voor alle nieuwe titels zijn er intussen audiovisuele collecties toegevoegd. Maar geen nood: de collecties bij de 'oude' werken blijven gewoon raadpleegbaar op Het Archief voor Onderwijs.

Op deze projectpagina vind je meer informatie, een tijdlijn, links naar alle collecties en didactische wenken over hoe je met het audiovisueel materiaal aan de slag kan in de les.

Voor leerkrachten die met hun leerlingen aan de slag willen met video en geluid is er DIY voor leerlingen secundair. In deze digitale werkruimte kunnen leerkrachten opdrachten klaarzetten voor hun leerlingen, die ze vervolgens thuis of in de klas kunnen maken. Zo verkennen ze in een veilige omgeving het medium dat ze het beste kennen. Ze bekijken videoclips, beluisteren audiofragmenten en analyseren televisiebeelden.

Vierdelige lezingenreeks over de canon

Deze reeks behandelt de canon van de Nederlandstalige literatuur, die in 2015 door de KANTL werd opgesteld, en waarvan in 2020 voor het eerst een update werd bekendgemaakt.

Hoe en waarom kwam die lijst tot stand? Welke hartverscheurende keuzes zijn er gemaakt om tot die selectie te komen? Wat maakt Vondel en Hugo Claus zo bijzonder dat ze twee keer in de canon voorkomen? Waarom blijft het verhaal van Reinaert de vos na al die eeuwen zo ontzettend grappig en relevant? En welke regels uit de poëzie van Lucebert blijven ook vandaag nog intrigeren en ontroeren?
Vier bevoorrechte getuigen geven een antwoord op deze vragen en leggen tijdens de lezingenreeks uit hoe de canon tot stand kwam.

 

'Zin en onzin van een literaire canon' door Bert Van Raemdonck (algemeen coördinator van de KANTL)

'Van Hendrik van Veldeke tot Vondel' door Frank Willaert (Emeritus professor Oudere Nederlandse Letterkunde / voorzitter van de KANTL)

'Van Max Havelaar tot Hugo Claus' door Luc Devoldere (hoofredacteur van de Vlaams-Nederlandse culturele instelling Ons Erfdeel / lid van de KANTL)

'Hoogtepunten uit de poëzie van de literaire canon' door Carl De Strycker (directeur van het Poëziecentrum en hoofdredacteur van de Poëziekrant)

 

 

Praktisch
Doelpubliek: bibliotheken, leesclubs
Duur: 2u per lezing
Kostprijs: 170€ + vervoersonkosten (per lezing)

Info en boekingennicolas.leus@kantl.be of 09 2459347