Bredero-themanummer in aantocht

In april verschijnt het langverwachte themanummer over Bredero bij 'Verslagen en Mededelingen'.

{entry_title}

Bemind en bekend, maar nog altijd raadselachtig: van de dichters uit de vroege zeventiende eeuw blijft Gerbrand Adriaenszoon Bredero (1585-1618) als geen ander de onderzoekers van zijn leven en werk uitdagen. Wie de geschiedenis van de Brederostudie overziet, ontdekt een veelheid van benaderingen die in de loop van de tijd, stap voor stap, het beeld van de jonggestorven dichter hebben verduidelijkt en aangevuld, zonder het te kunnen afronden.

Vierhonderd jaar na Bredero’s dood is de belangstelling voor de man en zijn oeuvre niet bekoeld, integendeel. Het herdenkingsjaar 2018 kende diverse Bredero-symposia, opvoeringen van zijn toneelstukken, voordrachten van zijn poëzie en tal van verdere publieksactiviteiten. De KANTL organiseerde op 25 mei 2018 in Gent een studiedag waarop de referenten nieuw Bredero-onderzoek presenteerden. De studies, door omstandigheden wat later dan voorzien afgedrukt in een nieuw themanummer van Verslagen & Mededelingen, laten zien hoe Gerbrand Adriaenszoon na vier eeuwen nog altijd inspireert tot geschakeerd en boeiend wetenschappelijk werk. Daarbij gaan de auteurs ook het ‘gesprek met de vorigen’ aan: deze hedendaagse analyses bevatten niet zelden een reflectie op het werk van vorige generaties Bredero-onderzoekers.

Het themanummer zal in april verschijnen, met bijdragen van Karel Porteman, Hubert Meeus, Olga van Marion & Tim Vergeer, Jeroen Jansen en René van Stipriaan.

  Deel deze pagina