2084 - De toekomst is hoopvol

Tien literaire auteurs uit Vlaanderen en Nederland schrijven een hoopvol kort verhaal over de toekomst: Annelies Verbeke, Ish Ait Hamou, Simone Atangana Bekono, Rebekka de Wit, Arnon Grunberg, Auke Hulst, Jens Meijen, Jeroen Olyslaegers, Lize Spit en Fiep van Bodegom.

{entry_title}

In ontwrichtende tijden waarin apocalyptische geluiden domineren, zijn positieve klanken revolutionair. Ze zaaien hoop, en hoop geeft kracht om te veranderen. Het project 2084 - De toekomst is hoopvol biedt een artistiek antwoord op een maatschappijbeeld waarin onheilspellende klimaatscenario’s en globaal pessimisme hoogtij vieren. 

Ish Ait HamouSimone Atangana BekonoRebekka de WitArnon GrunbergAuke HulstJens MeijenJeroen OlyslaegersLize SpitFiep van Bodegom en Annelies Verbeke gingen de uitdaging aan in de vorm van een literair kort verhaal. Ze traden tijdens het schrijfproces in gesprek met studenten Taal- en Letterkunde van de Universiteit Gent, die in het kader van een mastervak over klimaatfictie als focusgroep en klankbord voor de auteurs fungeerden.

De verhalen worden gebundeld in het boek Over overmorgen, dat in september uitgegeven wordt door Vrijdag. Bestel via deze link alvast jouw exemplaar.

Op 22 september wordt de publicatie door de KANTL, De Krook en Greentrack voorgesteld in Gent. Daarna volgen nog verschillende presentatiemomenten georganiseerd door Vlaams-Nederlands Huis deBuren, o.a. op de Dag van de Literatuurkritiek voor docenten Nederlands en op het literaire festival Explore The North.

Dit project is een samenwerking tussen de KANTL, Greentrack Gent, Bibliotheek De Krook, deBuren, Pulse Transitienetwerk Cultuur, Jeugd, Media, Uitgeverij Vrijdag en de Vakgroep Letterkunde en het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling van de Universiteit Gent. 2084 - De toekomst is hoopvol krijgt financiële steun van de Vlaamse Overheid.

Foto: Eva Peeters

  Deel deze pagina