Lars Bernaerts en Els Beerten werden als nieuwe leden geïnstalleerd in opvolging van respectievelijk Piet Couttenier en Geert van Istendael, die de leeftijd van 75 jaar bereikt hebben en erelid worden.
Traditiegetrouw worden nieuwe leden door een ander academielid geïntroduceerd met een mooie rede. Vervolgens brengen zij zelf hulde aan hun voorganger.
Lars Bernaerts
Lars Bernaerts (1980) doceert sinds 2014 moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Gent en doceerde voordien literatuurwetenschap aan de VUB (2010-2014). Zijn onderzoek en publicaties gaan voornamelijk over modern en hedendaags proza uit Nederland en Vlaanderen, experimentele literatuur, verteltheorie, cognitieve literatuurstudie en het literaire hoorspel. In zijn proefschrift, dat hij in 2008 verdedigde aan de UGent, onderzocht hij de retoriek van ‘waanzinnige’ vertellers in modern Nederlandstalig proza. Samen met Bart Vervaeck en Hans Vandevoorde richtte hij in 2009 het Studiecentrum voor Experimentele Literatuur op en coördineert hij de boekenreeks van het SEL. Sinds 2019 is hij actief in het Vlaams Talenplatform, dat hij mee oprichtte en dat het talenonderwijs in Vlaanderen wil bevorderen. Hij is lid van de redactie van de Online Encyclopedia of Literary Neo-Avant-Gardes (www.oeln.net), het Algemeen Letterkundig Lexicon en Nederlandse Letterkunde.
Lars Bernaerts werd geïnstalleerd door Frank Willaert, en bracht hulde aan voorganger Piet Couttenier.
Els Beerten
Els Beerten (1959) studeerde Germaanse filologie (Nederlands en Engels) aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarna ze nog twee jaar les volgde aan de Toneelacademie in Maastricht. Daar stimuleerde een docent haar om te schrijven en les te geven en de opleiding niet te voltooien.
In 1987 verscheen haar debuut Scènes, sindsdien volgden nog zestien boeken. In het donker is het veilig uit 1998 verhaalt over twee jongens die een fantasiewereld opbouwen, verscholen in een kast, waar ze niet geconfronteerd worden met hun steeds ruziënde ouders. Het meermaals bekroonde Allemaal willen we de hemel uit 2008 vertelt over het leven en de keuzes van twee jongeren in en na de Tweede Wereldoorlog. De ene, Jef, kiest voor het verzet maar sleept een geheim met zich mee; de andere, Ward, voor het Vlaams Legioen. Haar jongste boek De rest van ons leven, over Fredo Santoro die als kleine jongen van Italië naar Engeland migreert, ligt sinds maart 2022 in de boekhandel.
In 2004 ontving Els Beerten voor Lopen voor je leven de Gouden Zoen en in 2005 was ze de laureate van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjuryprijs en de Kleine Cervantesprijs. In de periode van 2009 tot 2012 volgden de jeugdpublieksprijs van de De Gouden Uil Literatuurprijs, de Boekenleeuw, de Nienke van Hichtumprijs, de Gouden Lijst én de Lavki-prijs voor het Jeugdboek voor Allemaal willen we de hemel. Voor dit boek kreeg ze in 2013 ook de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur.
Els Beerten is naast schrijfster ook lerares Engels, Nederlands en Creatief Schrijven aan het Sint-Jozefscollege van Aarschot. Ze gaf ook workshops creatief schrijven in Suriname en Zuid-Afrika.
Els Beerten werd geïnstalleerd door Erik Vlaminck, en bracht hulde aan voorganger Geert van Istendael.
Deel deze pagina