Els Beerten en Lars Bernaerts nieuwe KANTL-leden

De Academie verwelkomt in 2023 twee nieuwe leden: auteur Els Beerten en literatuurwetenschapper Lars Bernaerts treden toe tot het genootschap.

{entry_title}

Els Beerten (°1959) is een toonaangevend jeugdauteur en een gedreven lerares Nederlands en creatief schrijven. In 2004 ontving ze voor Lopen voor je leven de Gouden Zoen en in 2005 was ze de laureate van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjuryprijs en de Kleine Cervantesprijs. In de periode van 2009 tot 2012 volgden de jeugdpublieksprijs van de De Gouden Uil Literatuurprijs, de Boekenleeuw, de Nienke van Hichtumprijs, de Gouden Lijst en de Lavki-prijs voor het Jeugdboek voor Allemaal willen we de hemel (2008). Voor dat boek kreeg ze in 2013 ook de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur. In de KANTL zal Els Beerten Geert van Istendael opvolgen, die erelid wordt.

Lars Bernaerts (°1980) is docent Nederlandse letterkunde aan de UGent en medeoprichter van het Studiecentrum voor Experimentele literatuur (SEL). Hij is als onderzoeker actief op verschillende domeinen: moderne Nederlandse en Vlaamse literatuur, het verband tussen tekstgenetische studie en narratologie, stilistiek en retoriek, cogniteve literatuurstudie en vertaalstudies. Van 2011-2016 was hij hoofdredacteur van Spiegel der Letteren. Hij is ook zeer maatschappijbetrokken, met interesse en aandacht voor het talenonderwijs en voor de plaats en de impact van literatuur op de samenleving. Lars Bernaerts is de opvolger van Piet Couttenier, die eveneens erelid wordt.

De officiële installatie van de twee nieuwe leden zal plaatsvinden op de genootschapsvergadering van 19 april in de KANTL. Die genootschapsvergadering is in de namiddag tevens een openbare vergadering, zodat niet alleen familie en vrienden van de nieuwe leden, maar ook het grote publiek deze feestelijke gelegenheid kunnen bijwonen.

  Deel deze pagina