Gent wijdt eerste weekend van december aan herdenking Virginie Loveling

Op 1 december 2023 is het 100 jaar geleden dat Virginie Loveling op 87-jarige leeftijd overleed. Tal van initiatieven in Gent herdenken deze honderdste sterfdag van een van Vlaanderens grootste schrijfsters.

{entry_title}

Activiteiten in Gent

Op vrijdag 1 december gaat de UGent in de Boekentoren aan de slag met haar dagboeken: 'Tegen het licht gehouden: Virginie Lovelings oorlogsdagboek'.

De KANTL wijdt op zaterdag 2 december een integraal colloquium aan het leven en werk van Virginie Loveling: 'Colloquium Virginie Loveling'. De lezingen van het wetenschappelijke gedeelte van het colloquium worden binnenkort ook gebundeld in een themanummer van Verslagen en Mededelingen.

In het kader van de herdenking organiseert Literair Gent een Virginie Loveling-wandeling op zondag 3 december: 'Virginie Loveling: taalwonder, vrijdenker, oorlogsgetuige en gevierde schrijfster'. Diezelfde literaire wandeling in samenwerking met Literair Gent wordt in januari 2024 nog tweemaal aangeboden voor de stadslezers van Gent Leest (data nog niet bekend).

Ook Avansa treedt in samenwerking met Walkotopia in de voetsporen van Loveling, met enkele wandelingen die de impact van Wereldoorlog I op Gent en haar bewoners toont. De eerste wandeling vond plaats in november; de volgende staat gepland voor 3 februari 2024.  

En om de Gentse lezer volledig in de ban van Lovelings oeuvre te helpen, installeerde bibliotheek de Krook ook een aparte stand om Lovelings werk en leven in de kijker te plaatsen. Leestip: de uitstekende editie die Annelies Verbeke maakte van Een revolverschot.

  Deel deze pagina