De Maastrichtenaar Pieter Willems (1840-1898) kwam naar Leuven, werd Belg en was meer dan 30 jaar een spilfiguur in de Vlaamse Beweging en aan de Leuvense universiteit. Hij combineerde een reeks belangrijke bestuursfuncties met een indrukwekkende academische carrière als classicus en organiseerde bovendien in zijn eentje de eerste omvangrijke en wetenschappelijke dialectenquête van de zuidelijke Nederlanden.
Herdenkingsdag
175 jaar na zijn geboorte, 150 jaar na zijn benoeming tot hoogleraar aan de KULeuven, 140 jaar de oprichting van ‘zijn’ Davidsfonds en 130 jaar na de start van zijn omvangrijke dialectenquête vonden alle organisaties en verenigingen voor wie Pieter Willems ooit van betekenis is geweest het tijd om zijn nagedachtenis opnieuw onder de aandacht te brengen. Daarom organiseren ze in een uniek partnerschap op 12 september 2015 samen een herdenkingsdag in Sint-Joris-Weert en Leuven.
U bent van harte uitgenodigd om die memorabele dag zelf mee te beleven en Willems’ leven en werk te leren kennen via een academische viering, een herdenkingsboek en een tentoonstelling. De uitnodiging vindt u hierbij.
Tentoonstelling
Van 12 september t.e.m. 2 oktober organiseert het Leuvense stadsarchief in zijn leeszaal (Tweebronnen, Rijschoolstraat 4) een kleine tentoonstelling over het leven en werk van Pieter Willems. De toegang is gratis tijdens de gewone openingsuren van het stadsarchief. Wie zijn smartfone of tablet meebrengt en de gratis erfgoedapp daarop installeert, kan achter de tentoongestelde objecten ook digitale extra's ontdekken.
De tentoonstelling bevat naast stukken uit het stadsarchief zelf ook bruiklenen uit Maastricht, Gent (KANTL), de universiteitsarchieven van de KU Leuven, de UCL en de Universität Heidelberg en de Koninklijke Bibliotheek te Brussel. Samen bieden deze stukken een unieke kijk op de de veelzijdige figuur Pieter Willems en zijn uitzonderlijke betekenis.
Meer weten?
Meer info over de herdenkingsdag en het volledige project vindt u op www.pieterwillems.eu
De dialectenquête van Pieter Willems werd online gepubliceerd door het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie van de KANTL. U kan ze inzien op http://www.digitalebouwstoffen.be
Deel deze pagina