KANTL maakt nominaties van 2023 bekend

Ilja Leonard Pfeijffer, Lans Stroeve, Maxim Februari en Fleur Doornberg-Puglisi werden in de categorieën proza, poëzie, essay en kinder- en jeugdliteratuur gelauwerd met ‘Boek van het Jaar’.

{entry_title}

Boeken van het jaar 2023

Als onderdeel van haar werking reikt de KANTL elk jaar een literaire prijs ter waarde van €5000 uit in een van deze vier categorieën: proza, poëzie, essay en kinder- en jeugdliteratuur. De laureaat van elke prijs wordt aan het einde van een vierjaarlijkse cyclus gekozen uit de vier genomineerde werken van de voorgaande jaren.

In afwachting van de prijswinnaars maken we graag alvast de Boeken van het jaar 2023 bekend. Zo worden niet alleen de laureaten maar telkens ook de genomineerden voor het voetlicht gehaald. Met deze vorm van erkenning en publiciteit hoopt de KANTL een extra stimulans te bieden aan schrijvers in de verschillende genres.

  • Prozawerk van het Jaar: Alkibiades van Ilja Leonard Pfeijffer (De Arbeiderspers)
  • Poëziebundel van het Jaar: Sterkteleer van Lans Stroeve (De Arbeiderspers)
  • Essay van het Jaar: Doe zelf normaal van Maxim Februari (Prometheus)
  • Kinder-/jeugdboek van het Jaar (debuten): Nout en ik in de razende ruimte van Fleur Doornberg-Puglisi (Leopold)

In oktober wordt bekendgemaakt wie de uiteindelijke laureaat van de literaire prijs van dit jaar wordt. In 2024 is het de beurt aan de Prozaprijs: de prijsuitreiking zal plaatsvinden op woensdag 16 oktober, tijdens de jaarlijkse Open KANTL, de plechtige openbare vergadering van de Academie.
De vier prozawerken die hiervoor in aanmerking komen, naast Alkibiades van Ilja Leonard Pfeijffer, zijn: Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje (Uitgeverij Passage, 2022), Willem die Madoc maakte van Nico Dros (Van Oorschot, 2021) en De rat van Amsterdam van Pieter Waterdrinker (Nijgh & Van Ditmar, 2020).

Een greep uit de juryverslagen

Voor elk van de prijzen stelt de KANTL een jury samen, bestaande uit een vijftal leden. Die jury’s formuleren elk jaar een gemotiveerd verslag van hun nominatie. Hieronder doen we een greep uit die verslagen.

Uit het juryverslag van de Prozaprijs: Alkibiades van Ilja Leonard Pfeijffer is ‘een noodzakelijk boek.’ ‘Niet alleen het intrigerende verhaal van de personele verteller en hoofdpersoon Alkibiades – een bildungsroman met uitweidingen over politiek, filosofie en militaire veldtochten – maar ook het taalvernuft, met weelderig meanderende zinnen, en een bijzondere tekstcompositie maakten indruk op de jury.’

Uit het verslag van de jury van de Poëzieprijs: Lans Stroeve gebruikt in haar bundel ‘de terminologie en de inzichten van de natuurkunde om de eigen status van de mens te karakteriseren, als een wezen dat gebonden is aan de natuurwetten maar zich tegelijk door zijn bewustzijn en zijn verbeelding daaraan gedeeltelijk kan onttrekken. Een bijzonder portret van de kwetsbare mens.’

Uit het verslag van de jury van de Essayprijs: Maxim Februari presenteert ons ‘een helder en relevant essay over datasturing en klimaatverandering, de twee ernstige bedreigingen van onze tijd.’ Februari presenteert weliswaar ‘geen voldragen ethische theorie’, maar hij pleit er wel voor ‘dat mensen over hun gedrag blijven denken, nu het techno-optimisme onze democratie en rechtsstaat onder druk zet.’

Uit het verslag van de jury van de Prijs voor Kinder- en Jeugdliteratuur: Nout en ik in de razende ruimte van Fleur Doornberg-Puglisi is ‘een goed gemaakt en mooi geïllustreerd boek voor kinderen van 5 tot 8 jaar, waarin diversiteit op een vanzelfsprekende manier aanwezig is.’

  Deel deze pagina