Nieuwe aflevering van Verslagen en Mededelingen verschenen

Zopas verscheen een nieuw los nummer van ons wetenschappelijke tijdschrift Verslagen en Mededelingen, met bijdragen van Georges De Schutter, Aurélie Lemmens, Ludo Stynen en Marc Van Kerchove.

{entry_title}

Het nummer, aflevering 2 van jaargang 134 (2024), bevat vier boeiende artikelen:

In het eerste artikel duikt Georges De Schutter in het zogenaamde 'materiaal-Willems', de eerste systematische dialectenquête van de Nederlanden en aangrenzend Duitsland. De Schutter biedt een overzicht van alle informatie die over de laatnegentiende-eeuwse dialectenquête van Pieter Willems in de loop van de vorige eeuw en tot nog toe gepubliceerd is en vraagt aandacht van taalkundigen voor thema’s uit de historische taalstudie waar het materiaal-Willems een brede kijk op kan geven.

Aurélie Lemmens bestudeert in haar bijdrage de evolutie van een terugkerend symbool in het oeuvre van de Vlaamse dichter Lambrecht Lambrechts (1865-1932), het Limburgse heidebloempje. Aan de hand van een tekstgenetische benadering reconstrueert Lemmens de mémoire du contexte van het heidebloempje en analyseert ze het hermeneutische potentieel ervan, namelijk als symbool voor het omkaderen van persoonlijk verlies.

Ludo Stynen gaat in zijn bijdrage in op de wijze waarop toerisme en de Vlaamse strijd onlosmakelijk verbonden zijn in het werk en de praktijk van Ferdinand Augustijn Snellaert (1809-1872). Snellaert was als dokter in een hoofdzakelijk arme Gentse buurt gedurende enkele decennia betrokken bij of initiatiefnemer van vrijwel elke actie voor Vlaamse emancipatie, en was daarnaast ook literatuurhistoricus, criticus en een bezorger van Middelnederlandse literaire teksten. Stynen gaat onder meer ook met deze 'Vlaamse beweger' op stap door diens reisverslagen.

In het vierde artikel onderzoekt Marc Van Kerchove de opvallend gelijklopende thematiek van het priestercelibaat in de romans Het Ezelken van Cyriel Buysse (1910) en Dorpslucht van Stijn Streuvels (1914). Van Kerchove gaat op zoek naar een verklaring waarom Buysses roman een succes werd, terwijl het volumineuze Dorpslucht van Streuvels daarentegen een van de meest vergeten werken uit zijn oeuvre werd, ook al bracht Streuvels er met Beroering over het dorp in 1948 nog een sterk gereduceerde versie van op de markt.   

---------------------

>> Lees het volledige nummer op de V&M-website. 

De papieren versie is eveneens beschikbaar en kan besteld worden via het secretariaat van de KANTL

  Deel deze pagina