Passe-partout verenigt canonpoëzie uit diverse taalgroepen

Altijd al willen weten hoe de poëzie van Guido Gezelle klinkt in het Arabisch? Of Paul van Ostaijen in het Turks? Passe-partout brengt canonpoëzie uit zes verschillende talen samen in één betoverend project.

{entry_title}

De universele kracht van muziek en poëzie opent deuren en verbindt mensen. Dat is het uitgangspunt van een meerjarige samenwerking tussen De Centrale, Poëziecentrum en de KANTL. Muzikanten uit zes Gentse taalgroepen (uit Ghana, Iran, Marokko, Nepal, Palestina en Turkije) zetten een klassieker uit hun taalgebied in het Nederlands en een canoniek Nederlandstalig gedicht in hun eigen taal op muziek.

Samen namen ze een album op bestaande uit 12 nummers, waarop Guido Gezelles 'De Belg in 1848' en 'Soms, als gij zwijgt...' van M. Vasalis in het Arabisch worden gezongen, waarop verzen van Herman Gorter weerklinken in het Farsi en het Nepalees en 'Op de dood van Sterre' van Constantijn Huygens in het Twi, en waarop Paul van Ostaijen in het Turks wordt gerapt. 

Het resultaat is een harmonieuze kruisbestuiving tussen muziek en literatuur, tussen taal en cultuur, waarbij de Nederlandstalige literaire canon samenvloeit met een internationale poëtische traditie.

Op de website van Passe-Partout kom je alles te weten over de artiesten en de redenen waarom ze hun gedichten hebben gekozen.  

Het volledige album met de 12 canongedichten op muziek kan je nu ook beluisteren op Spotify en andere courante streamingdiensten.

 

Passe-partout is een project van Poëziecentrum, De Centrale en de KANTL. Met de steun van Literatuur Vlaanderen. 

De muzikanten: Mevlüt Akgüngör, Fatih Akın De Vos, Renaud Arents, Jonas De Rave, Ahmed Hawwash, Pauline Lebbe, Milad Mohammadi, Jamal Moussaid, Thomas Noël, Nana Osei Twum Barima, Core Pareja, Wim Ricour, Liselotte Sels, Alaa Shublaq, Melike Tarhan, Raju Thapa, Rafaëllo Visconti.

De dichters: Senwaa Dee, Constantijn Huygens, Saadi Shirazi, Herman Gorter, Abd Al Ghani Ibn Masoud Al Zamuri, M. Vasalis, Kabi Shiromani Lekhnath Paudyal, Ibrahim Tuqan, Guido Gezelle, Âşık Veysel, Paul van Ostaijen.

Het album Passe-partout werd opgenomen en gemixt door Geert De Waegeneer @ Boma Studio Gent in het najaar van 2023.

  Deel deze pagina