Peter Theunynck wordt nieuwe vaste secretaris van de KANTL

Veerle Fraeters, Dirk De Geest en Jacques Van Keymeulen werden zopas verkozen als nieuwe leden van de KANTL.

Peter Theunynck, lid sinds 2017, werd verkozen tot vaste secretaris. Hij zal vanaf januari 2020 de fakkel overnemen van Willy Vandeweghe, die sinds 2011 de vaste secretaris van de KANTL is.

{entry_title}

Tot voor kort telde het genootschap van de KANTL 30 leden: 10 literatuurwetenschappers, 10 taalkundigen en 10 creatieve auteurs. Door een nieuw decreet dat in oktober 2018 door de Vlaamse Regering werd goedgekeurd, kan de KANTL uitbreiden tot een genootschap van 40 leden.

 

Over de toekomstige vaste secretaris

Peter Theunynck (1960) is freelance tekstschrijver, vertaler en auteur. Hij studeerde Germaanse filologie aan de universiteit van Leuven. Hij debuteerde in 1997 als dichter met Berichten van de Pan American Airlines & Co, een bundel die genomineerd werd voor de C. Buddingh’-prijs. In 2013 werd hij vrije stadsdichter van Brugge. Ondertussen heeft hij een tiental dichtbundels op zijn naam staan, waarvan de recentste, Tijdrijder, in 2018 gepubliceerd werd. Zijn biografie van Karel van de Woestijne (2010) werd genomineerd voor de AKO-literatuurprijs en bekroond met de Essayprijs van de provincie Antwerpen. Het boek was tevens het proefschrift waarmee hij doctor in de Letteren werd (2010, KU Leuven). In 2016 debuteerde hij als romanschrijver met De Slembroucks, en in 2018 bracht hij Mijn oma is kwijt uit, een voorleesboek over dementie, met illustraties van Lies Van Gasse.

 

Over de nieuwe leden

Veerle Fraeters (1963) is mediëvist en neerlandicus, en als hoogleraar verbonden aan het onderzoeksinstituut Ruusbroecgenootschap van de Universiteit Antwerpen. Haar onderzoek situeert zich op het domein van de Middelnederlandse alchemistische en mystieke tekstoverlevering. Ze heeft daarbij speciale aandacht voor de visionaire traditie, voor vrouwelijke auteurs en voor het oeuvre van de Brabantse mystica Hadewijch. Samen met Frank Willaert geeft ze het verzamelde werk van Hadewijch uit (Historische Uitgeverij Groningen). Recent startte Veerle Fraeters een nieuwe onderzoekslijn op over de doorwerking van de middeleeuwse mystiek in de moderne periode.

 

Dirk De Geest (1957) is hoogleraar Literatuurwetenschap en Nederlandse letterkunde aan de KU Leuven. Hij wijdde zijn eindverhandeling in 1978 aan tijd en tijdservaring in de poëzie van Hugo Claus. In zijn proefschrift Onbewoonbare huizen zijn de woorden bracht hij de analyse van één enkel gedicht van Hugo Claus (‘In verwachting’, het vierde gedicht uit de bundel Paal en perk) in verband met de theoretische interesses die hij had en nog steeds heeft. Zijn onderzoek gaat voornamelijk uit naar twintigste-eeuwse literatuur en hij schrijft regelmatig recensies en artikels over o.a. Vlaamse poëzie.

 

Jacques Van Keymeulen (1952) is licentiaat in de Geschiedenis, doctor in de Germaanse Filologie en een bekend dialectoloog. Hij is verbonden aan de Vakgroep Nederlandse Taalkunde van de UGent en doceerde daar (tot zijn emeritaat in 2018) o.a. historische taalkunde, variatielinguïstiek en Afrikaanse taalkunde. Hij was een van de drijvende krachten achter het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten, een woordenboekproject dat in 1972 aan de Universiteit Gent werd opgestart en in 2018 werd afgerond. Hij lanceerde ook de Woordenbank van de Nederlandse Dialecten, een website waarop alle Zuid-Nederlandse dialectwoordenboeken geschreven door amateurs zijn samengebracht. Van Keymeulen is voorzitter van Variaties vzw. Koepelorganisatie voor dialecten en oraal erfgoed in Vlaanderen.

  Deel deze pagina