Stijn Devillé ontvangt KANTL-prijs voor podiumteksten

De KANTL heeft de trilogie Hebzucht, Angst en Hoop van Stijn Devillé bekroond met haar prijs voor podiumteksten. De prijs heeft een waarde van 5.000 euro.

{entry_title}

De KANTL reikt elk jaar een literaire prijs en een wetenschappelijke prijs uit. De literaire prijzen richten zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie. In 2017 zijn de podiumteksten aan de beurt.

Stijn Devillé, die directeur is van Het Nieuwstedelijk, krijgt de prijs niet alleen voor zijn recente voorstelling Hoop, maar ook voor Hebzucht en Angst, waarmee het een trilogie vormt. Het drieluik is volgens de jury “een huzarenstuk waarmee Stijn Devillé tegelijk ontmaskert en een weg aanwijst. Dit is relevant theater.”

Uit het juryverslag: “Devillé zet personages neer die geloofwaardig zijn in hun scherpe dialogen en hun ironische analyse van de hun omringende wereld. De kronkels van hun redeneringen, hun excuses en zelfbedrog, hun angsten zijn ook deze van de lezer/toeschouwer, die evenzeer geraakt wordt door de problemen die de auteur aan de orde stelt. Devillé doet dat op basis van degelijk onderzoekswerk, hij verwoordt alles helder en verhoogt de dramatische kracht door een goede balans tussen visie en verontwaardiging.”

De jury werd voorgezeten door Patrick Lateur. Daarnaast maakten ook de Academieleden Anne Marie Musschoot, Geert Van Istendael en Erik Vlaminck deel uit van de jury.

De KANTL stimuleert wetenschappelijk onderzoek in de taal- en letterkunde. Daarnaast promoot ze het literair-culturele leven o.a. door prijzen toe te kennen. Recente laureaten van de KANTL-prijs voor podiumteksten waren David Van Reybrouck (2007) en Tom Lanoye (2012).

De KANTL-prijs voor podiumteksten wordt op 24 oktober 2017 aan Devillé uitgereikt. Lena Devillé en Michaël Pas brengen in het Academiegebouw in Gent passages uit Hebzucht en Angst, theatercriticus Wouter Hillaert licht het theater van Stijn Devillé toe en tussendoor is er live muziek (uit Hoop) door Bert Hornikx en Geert Waegeman.

Meer info over Stijn Devillé vind je hier.

Meer info over de prijsuitreiking op 24 oktober vind je hier.

Meer info over de KANTL-prijs voor podiumteksten vind je hier.

Foto's: Katrijn Van Giel.

  Deel deze pagina