Vijf nieuwe leden voor de KANTL

Lut Missinne, Lieve De Wachter, Joke van Leeuwen, Hind Fraihi en Kristien Bonneure zijn zopas verkozen tot nieuwe leden van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL). 

De KANTL telt nu 35 leden. Nieuw is dat er voor het eerst ook twee leden zijn aangeworven die niet tot een van de drie ‘klassieke’ categorieën behoren (taalkundigen, literatuurwetenschappers of auteurs), maar die op een andere manier een grote bijdrage leveren aan de zorg voor en de promotie van het Nederlands.

Vijf personen zijn vanaf 2020 erelid van de KANTL geworden. Het gaat om Anne Marie Musschoot, Hugo Brems, Patrick Lateur, Roland Willemyns en Michel Dupuis. De KANTL is hen dankbaar voor hun grote bijdrage aan de projecten van het genootschap.

{entry_title}

Over de nieuwe leden

Lut Missinne (1960) is hoogleraar Nederlandse literatuur aan de Westfälische Wilhelms-Universität te Münster. Zij doceert twintigste-eeuwse Nederlandse letterkunde en het vak ‘vertaalgeschiedenis en vertaalwetenschap’. Ze is programmaverantwoordelijke van de Masterstudie Niederländisch-Deutsch: Literarisches Übersetzen und Kulturtransfer/Interdisziplinäre Niederlandistik. Ze verrichtte onderzoek naar de receptie van Nederlandse literatuur in Duitse vertaling en naar culturele bemiddelaars tussen Nederland, Vlaanderen en Duitsland. Momenteel staan reisliteratuur, autobiografische literatuur en autofictie in haar onderzoek centraal. Ze is lid van tal van genootschappen en literaire jury’s: Ons Erfdeel, Jan Campertstichting, VSB-Poëzieprijs, Grote Prijs der Nederlandse letteren…

 

Lieve De Wachter (1966) is hoogleraar Nederlandse taalbeheersing aan de KU Leuven. Haar onderzoek naar de correlatie tussen taal en studiesucces en naar taal- en cultuurverwerving bij mensen die Nederlands als vreemde taal studeren, heeft een hoge maatschappelijke relevantie. Met de digitale schrijfhulp die zij als coördinator van het Schrijfcentrum van de KU Leuven ontwikkelde, (https://san.schrijfhulp.be/) maakte ze haar werk toegankelijk voor het grote publiek. In 2015 nam ze op vraag van de KANTL stelling in het maatschappelijk debat over de rol van het Nederlands in het hoger onderwijs in Vlaanderen. Naast haar engagement voor de Nederlandse taal beschikt Lieve De Wachter ook over een grote kennis van de Middelnederlandse letterkunde.

 

Joke Van Leeuwen (1952) is een groot en erg veelzijdig literair en artistiek talent, gewaardeerd in noord en zuid. Ze is vooral bekend van haar romans en poëzie, maar ze schrijft ook voor theater en ze maakt beeldend werk dat onder meer werd tentoongesteld in Museum M in Leuven. In 2008 en 2009 was ze stadsdichter van Antwerpen (www.stadsdichterjokevanleeuwen.be). In 2015 en 2016 was ze Dichter der Nederlanden, in het kader van de herdenking 1815-1830. Van 2014 tot 2018 was ze voorzitter van PEN Vlaanderen. Haar oeuvre werd veelvuldig vertaald en bekroond met prestigieuze prijzen, waaronder de Constantijn Huygens Prijs, de Ako Literatuurprijs, de Gouden Uil en de C’ Buddinghprijs. Door haar werk als kinder- en jeugdauteur heeft ze een grote bijdrage geleverd aan de leesbevordering van kinderen en jongeren in Vlaanderen en Nederland.

 

Hind Fraihi (1976) is journaliste en columniste bij De Tijd en De Lage Landen. Ze verwierf bekendheid door haar boek Undercover in Klein-Marokko, waarin ze in 2005 al de opkomst van de jihad in Molenbeek vastlegde. Dit gaf het startschot voor verdere journalistieke undercoveroperaties. Ze deed voor BBC een langdurig onderzoek naar de terreuraanslagen in Barcelona en onderzocht voor de Amerikaanse televisie Fusion de aanwezigheid van rechts en islamitisch extremisme in Europa. Dit resulteerde in de documentaire Radicals Rising. Fraihi nam ook deel aan een onderzoek ondersteund door de NAVO over vrouwen en jihadisme. Haar publicatie daarover verscheen bij Cambridge University Press.

 In 2017 was ze de eerste schrijver in residentie voor kunstinstelling Vooruit in Gent. Hieruit vloeide het essay Verbinding in verwarring over het gebrek aan diversiteit in de culturele wereld. Dit academiejaar is ze titularis van de leerstoel Willy Calewaert aan de VUB. Ze is commissievoorzitter bij Literatuur Vlaanderen en bestuurslid van PEN Vlaanderen.(foto: Marielle Degeeter)

 

Kristien Bonneure (1966) studeerde politieke en sociale wetenschappen aan de universiteit van Gent. Ze werkt sinds 1988 voor de VRT. Eerst ging ze aan de slag bij de redactie van Studio Brussel.  In 1991 stapte ze over naar de radionieuwsdienst van de VRT waar ze zich specialiseerde in verslaggeving over de Balkan en Oost-Europa. Voor haar reportages uit Kosovo kreeg ze in 2000 een onderzoeksbeurs van het Fonds Pascal Decroos. Van 2011 tot 2015 werkte Kristien Bonneure voor de cultuurwebsite van de VRT, www.cobra.be, waar ze zich vooral met non-fictie, literatuur en exposities bezighield. Sinds 2015 werkt ze opnieuw voor de VRT-nieuwsdienst. Ze geeft vooral duiding over literatuur en cultuur. Voor haar radiowerk werd ze herhaaldelijk bekroond, onder ander met de Gouden Stemvork en de RadioVisie Award. Haar uiterst verzorgd en correct taalgebruik, zowel mondeling als schriftelijk (winnaar Groot Dictee der Nederlandse Taal) strekt tot voorbeeld. (foto: VRT)

  Deel deze pagina