Op welke vragen wil de Vlaming dat de wetenschap een antwoord biedt? Dat is het uitgangspunt van deze campagne.
Vraag je je af hoe we de honger uit de wereld kunnen helpen? Of hoe we de files kunnen oplossen? Tot en met zondag 27 mei kan je via vraagvoordewetenschap.be je eigen vraag indienen.
Met al die vragen zal het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) een Vlaamse Wetenschapsagenda samenstellen. Het FWO werkt daarvoor samen met een brede groep wetenschappelijke organisaties zoals de universiteiten, hogescholen, onderzoekscentra en kennisinstellingen.
Ook de KANTL schaart zich volop achter de campagne.
Want terwijl velen bij het woord 'wetenschap' spontaan aan laboratoria, doktersjassen en allerlei chemische samenstellingen beginnen te denken, is de wetenschap natuurlijk nog veel méér dan dat. Ze onderzoekt ook hoeveel mensen er nog het dialect uit hun streek kennen. Of wat er zo bijzonder is aan de romans van Hugo Claus. En wie was nu toch die Willem die zoveel eeuwen geleden het bekende verhaal Vanden vos Reynaerde heeft geschreven?
De KANTL doet een warme oproep om ook vragen in te dienen die met taal en letteren te maken hebben.
Zijn de liedjes van Boudewijn de Groot ook literatuur? Waarom noemen ze een vlinder in Oostende een 'butterschute' en in Leuven een 'pimpel'? En hoe zou het Nederlands van onze kinderen hun kinderen kunnen klinken? Of spreekt iedereen tegen 2220 gewoon allemaal Engels met elkaar?
Heb je zelf een vraag waarvan je vindt dat de wetenschap er een antwoord op moet verzinnen? Laat het weten via vraagvoordewetenschap.be. En hou de KANTL gerust op de hoogte van de vragen die je daar hebt ingediend. Misschien - wie weet? - kunnen wij je al een heel klein stapje verder helpen.
Deel deze pagina