Week van het Nederlands officieel van start tijdens de Nacht van de Canon

Ambassadeurs Joost Oomen en Raf Njotea geven op 30 september in de KANTL hun openingsperformance over schoonheid in de Nederlandse taal.

{entry_title}

Van 1 tot en met 8 oktober organiseren de Taalunie en Vlaams-Nederlands Huis deBuren voor de achtste keer de Week van het Nederlands. Op vrijdag 30 september openen ze samen met de KANTL de Week officieel tijdens de Nacht van de Canon in ons Academiegebouw.

Ambassadeurs Joost Oomen en Raf Njotea gaan aan de slag met het thema van dit jaar: schoonheid in de Nederlandse taal. In een korte performance die in première gaat tijdens onze Nacht van de Canon, met als titel 'De onmogelijke opgave om de ondergaande zon te bezingen – in 20 minuten’, buigen ze zich over de vraag hoe schoonheid in taal om te zetten is. ‘Je luistert naar een lied van je favoriete artiest of je kijkt naar iets adembenemend moois. Een zonsondergang bijvoorbeeld. Het raakt je en je wil die ervaring delen. Maar je hebt het gevoel dat dat niet gaat. Je hebt enkel de taal om je gevoel over te brengen, en schieten woorden niet altijd te kort? Woorden gaan nooit even prachtig of even emotioneel als jouw ervaring, oog in oog met die bloedrode zakkende zon. Toch?' 

In een zinderende performance verkennen Joost en Raf de grenzen van onze taal en gaan ze op zoek naar een recept om wat je ziet, voelt en ervaart wél te verwoorden. In de Week van het Nederlands reizen Raf en Joost langs nog meer podia in Vlaanderen en Nederland met hun performance. Surf naar www.weekvanhetnederlands.org om te zien waar ze allemaal optreden.

Foto © Mathias Hannes

  Deel deze pagina