Buelens, Geert

Geert Buelens (Duffel, 1971) is dichter, essayist, columnist en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde (Universiteit Utrecht) en gasthoogleraar aan de Universiteit van Stellenbosch. Hij studeerde Germaanse Taal- en Letterkunde in Brussel en Antwerpen en promoveerde in 2000 in Antwerpen op ‘Zoals hij nooit is geweest en altijd zal zijn: Paul van Ostaijen in de Vlaamse poëzie’ (1916-1996). In 2001 verscheen de handelseditie ‘Van Ostaijen tot heden. Zijn invloed op de Vlaamse poëzie’, in 2003 bekroond met de driejaarlijkse Vlaamse Cultuurprijs voor Essay en met de Literaire Prijs voor Essay van de Provincie Antwerpen. In 2005 was hij Peter Paul Rubens Chair aan de Universiteit van California in Berkeley. Op 1 mei 2005 werd hij aangesteld als hoogleraar in Utrecht.
Begin 2008 verscheen de essaybundel ‘Oneigenlijk gebruik. Over de betekenis van poëzie’. Het resultaat van zijn als Kluge Fellow van de Library of Congress in Washington DC. uitgevoerde onderzoek verscheen later dat jaar: de bloemlezing ‘Het lijf in slijk geplant. Gedichten uit de Eerste Wereldoorlog’ (Ambo) en de monografie ‘Europa Europa!’ (Ambo), een cultuurgeschiedenis van de Eerste Wereldoorlog door de ogen van bekende en minder bekende dichters. Van dit boek verscheen in 2014 een Duitse vertaling (‘Europas Dichter und der Erste Weltkrieg’, Suhrkamp); in de herfst van 2015 volgt bij VERSO een Engelse editie.
Hij was redacteur van ‘Verschillig’ en ‘Yang’ en zit nu in de redactie van ‘Journal of Dutch Literature’ en ‘Avant-Garde Critical Studies’.
Hij was columnist van ‘De Morgen’, ‘De Standaard’ en ‘Le Soir’ en publiceerde opiniestukken in ‘De volkskrant’ en ‘NRC Handelsblad’. Hij publiceerde drie poëziebundels: ‘Het is’ (2002; Van der Hoogtprijs en nominatie Buddingh’-prijs), ‘Verzeker u’ (2005, genomineerd voor de H.C. Pernathprijs) en ‘Thuis’ (2014, genomineerd voor de Herman de Coninckprijs). Gedichten werden vertaald in het Engels, Duits, Frans, Pools en Tsjechisch. Optredens op internationale poëziefestivals in Cambridge, Berlijn, Amsterdam en Antwerpen.
Hij werkt nu aan een cultuurgeschiedenis van de jaren zestig.

Selectieve bibliografie

Buelens, Geert (2001/2008). ‘Van Ostaijen tot heden. Zijn invloed op de Vlaamse poëzie’. Nijmegen: Vantilt.

Buelens, Geert (2005). ‘Verzeker u. Gedichten’. Antwerpen: Meulenhoff/Manteau.

Buelens, Geert (2008). ‘Oneigenlijk gebruik. Over de betekenis van poëzie’. Nijmegen: Vantilt.

Buelens, Geert (2008). ‘Europa Europa! Over de dichters van de Grote Oorlog’. Antwerpen: Manteau.

Buelens, Geert (2014). ‘Thuis. Gedichten’. Amsterdam: Ambo.

persoonlijke website:
www.ae-info.org/ae/User/Buelens_Geert
www.lyrikline.org/en/poems/im-dfw-7964#.VYRQt_mqpBc