Michiels, Ivo
Ceuppens, Henri

Ivo Michiels werd als Henri Ceuppens geboren te Mortsel op 8 januari 1923. Hij overleed op 7 oktober 2012 in het Zuid- Franse Le Barroux waar hij zich teruggetrokken had sinds 1979. Hij was lid van de KANTL sinds 1993 en werd erelid in 1998.

Ivo Michiels werd laborant, journalist, filmcriticus en cineast, en was medeoprichter en medewerker van verschillende tijdschriften. Zijn eerste werken bevatten de weerslag van zijn hallucinante oorlogservaringen (hij deed humanitaire dienst in Duitsland) en waren nog in traditionele trant geschreven. Maar na de roman Het afscheid (1957, verfilm door R. Verhavert) begon hij te experimenteren met talig proza. In de Alfacyclus, met Het boek Alfa (1963), Orchis militaris (1968), Exit (1971) en Dixi(t) (1979) begon de zoektocht naar een autonoom of abstract proza dat niet langer pretendeerde de werkelijkheid weer te geven maar wel een zelfstandige wereld in taal werd. Met dit niet-referentiƫle, absolute schrijven introduceerde Michiels de Franse Nouveau roman in de Nederlanden. De cyclus werd nog gevolgd door een nieuwe, uitdijende reeks Journal brut, waarin het autobiografische element weer werd toegelaten.
Het experimentele proza van Michiels riep aanvankelijk veel weerstand op maar toen hij 80 werd bleek de vormvernieuwing van zijn indrukwekkende oeuvre als een mijlpaal in de geschiedenis van de roman stand te hebben gehouden.