De Geest, Dirk

Dirk de Geest (1957) is hoogleraar Literatuurwetenschap en Nederlandse letterkunde aan de KU Leuven. Hij wijdde zijn eindverhandeling in 1978 aan tijd en tijdservaring in de poëzie van Hugo Claus. In zijn proefschrift Onbewoonbare huizen zijn de woorden bracht hij de analyse van één enkel gedicht van Hugo Claus (‘In verwachting’, het vierde gedicht uit de bundel Paal en perk) in verband met de theoretische interesses die hij had en nog steeds heeft. Zijn onderzoek gaat voornamelijk uit naar twintigste-eeuwse literatuur en hij schrijft regelmatig recensies en artikels over o.a. Vlaamse poëzie.

Selectieve bibliografie

Naast talloze artikelen verschenen in recente tijd van zijn hand ook de volgende publicaties.
De Geest, Dirk, Literatuur als systeem, literatuur als vertoog: bouwstenen voor een functionalistische benadering van literaire verschijnselen. Leuven: Peeters, 1996.
Dorleijn, G.J.; De Geest, Dirk; Verstraeten, Pieter, Literatuur. Amsterdam: University Press, 2017. 171 p. (Elementaire deeltjes, 50)
De Geest, Dirk, ‘Gij zijt allemaal welgekomen!’ Basiel de Craene en de Vlaamse Poëziedagen. Gent: Poëziecentrum, 2017. 783 p.