Fraihi, Hind

Hind Fraihi (1976) is journaliste en columniste bij De Tijd en De Lage Landen. Ze verwierf bekendheid door haar boek Undercover in Klein-Marokko, waarin ze in 2005 al de opkomst van de jihad in Molenbeek vastlegde. Dit gaf het startschot voor verdere journalistieke undercoveroperaties. Ze deed voor BBC een langdurig onderzoek naar de terreuraanslagen in Barcelona en onderzocht voor de Amerikaanse televisie Fusion de aanwezigheid van rechts en islamitisch extremisme in Europa. Dit resulteerde in de documentaire Radicals Rising. Fraihi nam ook deel aan een onderzoek ondersteund door de NAVO over vrouwen en jihadisme. Haar publicatie daarover verscheen bij Cambridge University Press.

In 2017 was ze de eerste schrijver in residentie voor kunstinstelling Vooruit in Gent. Hieruit vloeide het essay Verbinding in verwarring over het gebrek aan diversiteit in de culturele wereld. Dit academiejaar is ze titularis van de leerstoel Willy Calewaert aan de VUB. Ze is commissievoorzitter bij Literatuur Vlaanderen en bestuurslid van PEN Vlaanderen.

Selectieve bibliografie

2006 Undercover in Klein-Marokko: achter de gesloten deuren van de radicale islam Infiltrée parmi les islamistes radicaux
2007 Ongehoorzaam lijf. Leven met MS
2015 In mijn hoofd ga ik onder water
2015 De islam in 500 woorden
2016 Undercover in Klein-Marokko: achter de gesloten deuren van de radicale islam in Molenbeek
2018 Jihadista. Op zoek naar de vrouwen van IS
2019 Verbinding in verwarring