Haasse, Hella
Haasse, Hélène Serafina

Hella S. Haasse (Batavia, 1918) is een van Nederlands hoogst gewaardeerde auteurs. Oeroeg, haar eerste publicatie in 1948, was meteen haar grote doorbraak. Veel bekendheid verwierf zij daarna met haar romans, waarvan er een aantal gebaseerd zijn op historische gegevens, als Het woud der verwachting, De scharlaken stad, Een nieuwer testament, Mevrouw Bentinck en Heren van de thee. Haar veelgeprezen oeuvre omvat bijna zeventig titels. Met haar jongste roman, Sleuteloog (2002), bewees Haasse opnieuw dat haar unieke werk een groot publiek weet aan te spreken.
Behalve een erelidmaatschap van de KANTL heeft zij een eredoctoraat aan de Rijksuniversiteit Utrecht en de Katholieke Universiteit Leuven.
Haar werk wordt in veel landen vertaald. Als een van de weinige buitenlandse schrijvers is Hella S. Haasse Commandeur dans l’Ordre des Arts et Lettres, de hoogste culturele onderscheiding van Frankrijk.
Hella S. Haasse heeft de Constantijn Huygensprijs, de Annie Romeinprijs, de P.C. Hooftprijs, de Dirk Martensprijs en tweemaal de ns Publieksprijs op haar naam staan. Voor haar gehele oeuvre ontving zij uit handen van koningin Beatrix de Prijs der Nederlandse Letteren 2004.
Voor een volledig overzicht van haar werk zie: www.hellahaasse.nl

Hella S. Haasse: ‘Mijn erelidmaatschap van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde heeft me de bevestiging geschonken van thuis te horen in de rijkdom van de Nederlandse taal en cultuur, die nationale grenzen en beperkingen te buiten gaat.’