Huet, Leen
Huet, Leen Armand Caroline

Leen Huet (Hoogstraten, 1966) is licentiaat Kunstwetenschappen en licentiaat Wijsbegeerte. Zij is actief als schrijfster van fictie en non-fictie sinds 1996. Haar oeuvre omvat verhalen, romans, essays, vertalingen en biografieën.

In mei 2016 publiceerde zij een biografie van Pieter Bruegel de Oude. Zij werkt mee aan het project Kempen-Atlas dat eind 2016 wordt voorgesteld en schrijft het libretto voor een compositie van Willem Ceuleers in opdracht van Festival van Vlaanderen 2017.

In 1998 ontving zij de Prijs voor Literatuur (essay) van de Provincie Vlaams-Brabant voor “Oude meesteressen. Vrouwelijke kunstenaars in de Nederlanden” (samen met Jan Grieten), Leuven, 1998.

Leen Huet typeert haar schrijverschap als volgt: “Zelfstandig auteur zijn in België/Vlaanderen is geen sinecure. Leen Huet heeft een bescheiden modus vivendi gevonden met haar boeken over geschiedenis en kunstgeschiedenis, waaruit weer kleine wetenschappelijke en copywritingopdrachten voortvloeien. De samenwerking met kunsthistoricus Jan Grieten is in dat opzicht inspirerend.
Fictie blijft de veeleisende muze. Net als Thomas Hardy zou Leen Huet uiteindelijk graag een dichter blijken te zijn.”

Selectieve bilbiografie

- Huet, Leen (2004). ‘Mijn België’. Amsterdam, Atlas. (Nieuwe uitg. 2009, Amsterdam, Pandora).

- Huet, Leen (2005). ‘Almanak, Roman’. Amsterdam, Atlas.

- Huet, Leen (2006). ‘De brieven van Rubens. Een bloemlezing uit de correspondentie van Pieter Paul Rubens’. Vertaald, bezorgd en van een nawoord voorzien door Leen Huet. Antwerpen, Meulenhoff-Manteau. (Nieuwe uitg. 2014, Antwerpen, De Bezige Bij).

- Huet, Leen (2009). ‘Eenoog, Roman’. Amsterdam, Atlas.

- Huet, Leen (2016). ‘Pieter Bruegel. De biografie’. Antwerpen, Polis.