Krijtová, Olga
Krijtová-Fuchsová, Olga

Olga Krijtová-Fuchsová is geboren op 10 maart 1931 in Hradec Králové (Bohemen). Van 1950 tot 1955 studeerde ze Nederlands en Engels aan de Faculteit Filosofie van de Karels-Universiteit te Praag. Van 1955 tot 1997 was ze aan dezelfde universiteit werkzaam als lector, met specialisatie Nederlandse Letteren. Ze doctoreerde in 1967, maar haar habilitatie werd pas mogelijk gemaakt na de zogenaamde ‘Fluwelen Revolutie’.
Ze is auteur en medeauteur van verscheidene leerboeken en bijdragen over de Nederlandse taal, geschiedenis en literatuur, overwegens geschreven in het Tsjechisch. Olga Krijtová vertaalt sinds 1958 uit het Nederlands. Van haar hand verschenen er ruim 60 vertalingen uit het Nederlands in boekvorm. Tot haar vertalingen behoort prozawerk van J. Bernlef, Remco Campert, Hugo Claus, Louis Couperus, Miep Diekmann, Harry Mulisch, Jacques Presser, Annie M.G. Schmidt en Jan Wolkers en poëzie van onder andere Van Maerlant, Van den Vondel, Huygens, Gorter, Slauerhoff, Achterberg en Lucebert.
In 1969 ontving ze de Martinus Nijhoffprijs, en in 2006 de Magnesia Litera, de Tsjechische ereprijs voor vertalingen. In 2007 kreeg zij de NLPVF Vertalersprijs van het Nederlands Literair Productie en Vertalingenfonds.

Selectieve bibliografie

Lijst van de vertalingen van Olga Krijtová:
www.nlpvf.nl/vertalingendb/search-results1.php?vertaler=2060&alletitels=1&nrows=100