Van den Bremt, Stefaan

Stefaan van den Bremt (Aalst, 1941) is licentiaat romaanse filologie en was leraar Frans in het Sint-Lucasinstituut te Schaarbeek (Brussel) van 1966 tot 1976; van 1981 tot 1999 doceerde hij literatuur aan het Koninklijk Muziekconservatorium en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Vanaf 1984 tot 2007 was hij bestuurslid van PEN Vlaanderen; van 2004 tot 2007 was hij voorzitter van deze schrijversvereniging. In het najaar van 2000 werd hij in de KANTL opgenomen als opvolger van Hubert Lampo. In 2003 werd hij verkozen tot lid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.
Hij is bedrijvig als dichter, essayist en vertaler uit het Frans, Spaans en Duits. In de jaren 70 van vorige eeuw schreef hij ook teksten voor het ‘vormingstheater’. Met zijn bundel ‘Andere gedichten’ (1980) verwierf hij een reputatie als politiek en sociaal geëngageerd dichter. ‘Het onpare paar’ (1981) toonde een geheel ander facet van zijn dichterschap. Thematisch en vormelijk evolueert het werk constant, met een maatschappelijk bewogen dichterschap dat zich openstelt voor alle aspecten van de menselijke existentie die zich in taal laten vatten. Zijn vertaalwerk omvat ruim veertig titels. Uit het Frans, Spaans en Duits vertaalde hij auteurs als Maurice Maeterlinck, Maryse Condé, Octavio Paz, Pablo Neruda, Juan Gelman, Bertolt Brecht. In de bloemlezing Anders gezongen vertaalde hij 34 Mexicaanse dichters uit de tweede helft van vorige eeuw.
Hij ontving de Prijs voor het beste Literair Debuut (1968) en de Koopalbeurs voor letterkunde (1988). Voor zijn eigen werk en zijn verdiensten als vertaler van Mexicaanse poëzie – o.m. het volledige dichtwerk van Mexico’s ‘nationale dichter’ Ramón López Velarde – ontving hij in 2007 de eerste internationale poëzieprijs van Zacatecas uit de handen van de gouverneur van deze Mexicaanse deelstaat. Met het oog op de herdenking van de honderdste verjaardag van Emile Verhaerens overlijden in 2016, vertaalde hij tot nog toe tien bundels van deze grote Franstalig Vlaamse dichter, waarvan er eind 2015 al vijf het licht hebben gezien bij uitgeverij P.

Selectieve bibliografie

van den Bremt, Stefaan (1981). ‘Het onpare paar’. Gent: Masereelfonds.

van den Bremt, Stefaan (1997). ‘Een vlieg met gouden vleugels’. Antwerpen: Manteau.

van den Bremt, Stefaan (2001). ‘Stemmen uit het laagland’. Tielt: Lannoo.

van den Bremt, Stefaan (2013). ‘Blauw slik’. Haarlem: In de Knipscheer.

Van den Bremt, Stefaan (2015). ‘Kromzang’. Haarlem: In de Knipscheer.