Vlaminck, Erik

Erik Vlaminck (Kapellen, 1954) is roman-  en theaterauteur.  Hij was tot 1994 initiatiefnemer, coördinator en bestuurder van projecten in de psychiatrie en in de thuislozenzorg. Later, toen hij al beroepshalve schrijver was, leidde hij de Antwerpse SchrijversAcademie en de Vlaamse Auteursvereniging. Hij is lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.
Als romanschrijver maakte hij naam met een zesdelige roman over het ongewone leven van gewone mensen in Vlaanderen, en met de in 2008 verschenen en zeer gunstig onthaalde roman ‘Suikerspin’ (Provincieprijs Antwerpen, longlist Ako- en Librisprijs). In augustus 2011 verscheen de roman ‘Brandlucht’ die ook op de longlist voor de AKO- en de Librisprijs belandde. Voor de novelle ‘Miranda van frituur Miranda’ (2012), een spin-off van ‘Suikerspin’ (2013), ontving hij de Halewijnprijs. Als theatermaker werkte hij voor diverse gezelschappen (o.a. Olympique Dramatique, Toneelhuis, Laika, Tutti Fratelli, Theater aan Zee). Voor zijn theatertekst ‘Dank u heren’ ontving hij de Provincieprijs Antwerpen. Hij is ook de auteur van de hilarische maar pregnante column ‘Brieven van Dikke Freddy’ waarin een dakloze brieven schrijft aan de groten der aarde.
Tijdens lezingen ontpopt hij zich als een performer pur sang. Hij ‘speelt’ en imiteert personages uit zijn boeken. Zijn podiumtalent bracht hem op de affiche van de grote literaire evenementen van de Lage Landen.

Selectieve bibliografie

Vlaminck, Erik (2005). ‘Het schismatieke schrijven’, roman fleuve. Amsterdam: Wereldbibliotheek.

Vlaminck, Erik (2007). ‘Dank u heren’, theater. Amsterdam: Wereldbibliotheek.

Vlaminck, Erik (2008). ‘Suikerspin’, roman. Amsterdam: Wereldbibliotheek.

Vlaminck, Erik (2011). ‘Brandlucht’, roman. Amsterdam: Wereldbibliotheek.

Vlaminck, Erik (2013). ‘Hoogachtend, dikke Freddy’, columns. Leuven: Van Halewyck.

Volledige bibliografie:
www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=vlam005