Linde De Potter is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Literatuurstudie in 2019. Haar proefschrift handelt over de manier waarop Hugo Claus elementen uit de populaire verhaalcultuur in zijn oevre heeft verwerkt.

Elk zijn genre, elk zijn Claus. Hugo Claus en de populaire verhaalcultuur is volgens de jury "een rijke, vernieuwende en inspirerende studie die ruimte creëert voor verder vergelijkbaar onderzoek en projecten in het onderwijs. Ze vormt een substantiële bijdrage tot de Clausstudie en excelleert door durf en originaliteit."

De jury van deze KANTL-prijs looft Linde De Potter als "een zeer zelfbewuste lezer", die de idee ontwikkelt "van een literaire tekst als een proces van ‘circulatie’ en ‘onderhandeling’ met de lezer. Zelf neemt ze in deze zeer eigentijdse visie op literatuur een positie in als lezer die op reis gaat in Clausland of Clausitanië, waarbij ze nieuwe landschappen en streken verkent, geleid door een kompas dat een route uitprobeert."

Die methode leidde De Potter volgens de jury tot "enkele interessante, verrassend nieuwe analyses [...] die bovendien telkens worden aangeboden in een uitgebreide dialoog met de eigentijdse én latere receptie van de werken."

Prijs van de KANTL voor Literatuurstudie
Elk zijn genre, elk zijn Claus. Hugo Claus en de populaire verhaalcultuur
Literatuurstudie
2017

  Download het juryverslag (pdf)