De goudsmid en de klein-inquisiteur. Essays over F.V. Toussaint van Boelaere, gevolgd door een geannoteerde uitgave van 'Het Gesprek in Tractoria'

De goudsmid en de klein-inquisiteur. Essays over F.V. Toussaint van Boelaere, gevolgd door een geann

Brems, Elke en Tom Sintobin

Studies op het gebied van de moderne Nederlandse literatuur
2008
ISBN 978-90-72474-77-3
€ 10
  Bestel
De figuur van Fernand-Victor Toussaint van Boelaere (1875-1947) heeft in de loop van zijn carrière nogal wat tegenstrijdige reacties opgeroepen. Was deze letterkundige enkel een fijnbesnaarde goudsmid of ook een culturele inquisiteur die 'aan de somberste dagen van de nazibezetting' herinnerde, zoals Albert Westerlinck het stelde? Bleef hij het principe van l'art pour l'art trouw of was hij in de eerste plaats een moraalridder, of zelfs een opportunist? De acht bijdragen in dit boek houden deze felomstreden auteur vanuit vier complementaire invalshoeken tegen het licht: literair-historisch, institutioneel, politiek en literair. Daarbij passeren meteen heel wat andere letterkundige figuren uit het begin van de twintigste eeuw de revue en wordt een levendig beeld geschetst van een woelige periode in de Vlaamse literatuur en cultuur. In het tweede deel van dit boek wordt Het Gesprek in Tractoria, een zo goed als vergeten maar bijzonder intrigerende novelle van Toussaint uit 1923, weer beschikbaar gemaakt in de vorm van een geannoteerde en ruim gecontextualiseerde editie. Het verhaal van een halve eeuw literair leven in Vlaanderen dus, van Van Nu en Straks tot aan de Tweede Wereldoorlog, met als fascinerende protagonist een gedistingeerde heer met gevaarlijke trekjes.
Bestel deze publicatie

Vul onderstaand formulier in zodat wij de publicatie van uw keuze kunnen opsturen. Wij houden u op de hoogte van de verzending.