Ivo Michiels, Het literatuurkritische werk in "Het Handelsblad". Deel 2
De bijna 400 literaire kritieken die Ivo Michiels tussen 1948 en 1957 in Het Handelsblad schreef, brengen een 'vergeten' fase van zijn schrijverschap in kaart en werpen een nieuw licht op het canonieke beeld van de schrijver. Volgens dat beeld brak de schrijver omstreeks 1957 plotseling radicaal met zijn rechts-katholieke verleden en werd hij herboren als experimentele romanschrijver. Deze vergetelheid en dit imago zijn niet alleen te wijten aan Michiels' distantiëring van het vroegste scheppende proza, maar ook aan het ontbreken van een volledige materiaalverzameling van alle kritieken uit deze periode. De geannoteerde teksteditie van de Handelsblad-kritieken vult deze leemte eindelijk in.
De literatuurkritieken tonen de verwarrende tweestrijd van de schrijver tussen de traditionele romantische opvattingen over (katholieke) literatuur en de onweerstaanbare fascinatie voor het - vanuit katholieke hoek verwerpelijke - existentialisme en radicale vormexperiment. Ivo Michiels openbaart zich in deze kritieken als een peilend, zoekend auteur. Het katholicisme en de verwerping van het geloof, maar ook de existentiële twijfel en de traumatische oorlogservaringen zullen later op zeer uiteenlopende manieren thematisch en vormelijk worden uitgewerkt in de Alfa-cyclus en Journal brut.
Bestel deze publicatie
Vul onderstaand formulier in zodat wij de publicatie van uw keuze kunnen opsturen. Wij houden u op de hoogte van de verzending.